La mulţi ani doamnei Preotese Maria Misaros, la aniversarea de 90 de ani!

În ziua de 23 octombrie, doamna preoteasă Maria Misaroş împlineşte frumoasa vârstă de 90 de ani. Fire blândă, mereu amabilă şi atentă cu cei din jurul ei, doamna preotească şi fostă dăscăliţă este o personalitate mult îndrăgită de toţi românii din Ungaria, care o cunosc, care i-au fost elevi, consăteni sau colegi de şcoală, credincioşi din biserică sau colegi din corurile din Săcal şi Jula. La acest sfârşit de săptămână, doamna Misaroş va fi sărbătorită de cei mai apropiaţi ai săi, familia, nepoţii şi rudele, iar mai apoi şi de Corul „Pro Musica” din Jula. Acestora ne alăturăm şi noi, redacţia „Foii româneşti”, dorindu-i doamnei Preotese zile senine cu multe bucurii şi sănătate bună în anii ce urmează!

*
Maria Misaroş s-a născut pe 23 octombrie 1926, în sătucul bihorean Săcal, din părinţii Gheorghe Iuhas şi Ecaterina Ciora. După şcoala primară făcută în satul natal, îşi continuă studiile la liceul şi la şcoala normală a Institutului de învăţătoare „Sfânta Ursula” din Oradea. Petrece nouă ani din viaţă la aceste şcoli din Oradea, între anii 1937 şi 1946. Cu proaspăta diplomă de învăţătoare, vine în oraşul Jula, în anul 1946, unde funcţionează ca prima învăţătoare din comunitatea românească din Ungaria, la şcoala confesională ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Jula. După căsătoria sa cu preotul Teodor Misaroş şi după repartizarea acestuia ca preot în comuna Săcal, tânăra familie se mută în satul natal al doamnei Misaroş, unde aceasta devine dăscăliţa elevilor din clasele 1–4. Activează la şcoala din Săcal până în 1963, când revine la Jula, devenind învăţătoarea numeroşilor viitori intelectuali români din Ungaria.





Maria Misaroş este şi autoare de manuale şi auxiliare didactice. Eforturile muncii sale pedagogice şi de autoare de manuale româneşti au fost recunoscute, în anul 1994, cu Premiul „Pentru minorităţile naţionale din Ungaria”, iar câţiva ani mai târziu, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria i-a recunoscut activitatea cu premiul „Pentru cultura română din Ungaria”.

E.Ş.

Comentarii