Parlamentarii naţionalităţilor în vizită la românii din Ungaria

În zile de 4 şi 5 octombrie, Comisia Parlamentară a Naţionalităţilor din Ungaria, care uneşte purtătorii de cuvânt ai celor 13 naţionalităţi din ţară, s-au deplasat la Jula, unde în prima zi au ţinut o şedinţă de lucru şi au vizitat câteva instituţii româneşti, iar în a doua zi au vizitat oraşele Lipova şi Arad.

La şedinţa de lucru, ţinută în sala mare a Centrului Cultural Românesc, au participat 9 din cei 13 parlamentari, care pe lângă subiectele legate de unele iniţiative şi modificări în probleme bugatare, au ascultat prezentări din partea: Traian Kreszta, purtător de cuvânt din partea naţionalităţii române în Parlamentul de la Budapesta, dr. Kovács József, deputat parlamentar şi dr. Görgényi Ernő, primarul oraşului Jula, Tiberiu Juhász, preşedinte AŢRU, dr. Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Liceului „N. Bălcescu” din Jula, Mariana Negreu Vet, directoarea Centrului de Documentare al AŢRU, Delia Kovács, director la revista „Cronica” a AŢRU şi Monica Mittag, preşedinta Autoguvernării Germane din Jula. Fiecare vorbitor a prezentat instituţia sau domeniul pe care îl reprezintă. Şedinţa a fost condusă de preşedintele comisiei, Fuzik János, care a amintit că deja au ţinut şedinţă de lucru la greci şi la sârbi. Traian Kreszta a fost cel care a iniţiat ca cea de-a treia şedinţă în deplasare să se ţină la români, pentru ca membrii Comisiei Parlamentare să vadă cu ochii lor realităţile de la faţa locului, vizitând apoi şcoala românească din Jula, Centrul de Documentare, sediul AŢRU, muzeul ortodox, iar în a doua zi, şcoala românească din Bătania. Parlamentarul Kovács a prezentat circumscripţia nr. 3 din judeţul Bichiş, pe care o reprezintă în Parlamentul de la Budapesta, iar primarul Görgényi a apreciat buna convieţuire a diferitelor naţionalităţi din oraş. Preşedintele AŢRU a vorbit nu doar despre realizări ci şi despre probleme, referindu-se în primul rând la greutăţile pe care le întâmpină comunitatea în transmiterea limbii române la tinerele generaţii. Problema pierderii limbii române în familii pune în faţa unor dificultăţi şi şcolile, grădiniţele româneşti. Directoarea liceului şi şcolii generale româneşti a făcut o radiografie a instituţiei, în care momentan învaţă 420 de elevi, şi care din această toamnă are la dispoziţie o gamă largă de noi manuale româneşti. Directoarea Centrului de Documentare a mulţumit că toate cele 9 proiecte pe care le-a înaintat spre finanţare în acest an au câştigat fonduri de la Ministerul Resurselor Umane şi a dăruit fiecărui parlamentar un album cu icoanele colecţionarului Gavril Gurzău. Directoarea „Cronicii”, revistă ce apare din anul 2000, a invitat membrii comisiei să viziteze redacţia, care se află în clădirea Centrului de Documentare.
În cursul zilei următoare, după o vizită la Lipova, la biserica catolică din Radna şi la pivniţele de vinuri din Miniş, comisia parlamentară a vizitat şi Şcoala românească „Lucian Magdu” din Bătania.

E.Ş.


Comentarii