Săptămâna Filmului Românesc la Budapesta, 2016 - Filmele tinerilor regizori români fac parte dintr-un proces de vindecare

Foto: icr.ro
Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta a ajuns în acest an la cea de a 11-a ediție. Inițiat în anul 2006, este cel mai longeviv program cultural al Institutului Cultural Român de la Budapesta. Evenimentul este organizat în fiecare an în colaborare cu Cinematograful de artă „Urania” și cu sprijinul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta.
Directorul instituţiei gazdă, Elekes Botond, a precizat că Săptămâna Filmului Românesc deschide ca în fiecare an, toamna, evenimentele de acest gen, iar acest fapt se motivează prin popularitatea de care se bucură filmul românesc în Ungaria.


Noul ambasador român la Budapsta, ES Marius Lazurcă a precizat că filmele create de tinerii regizori români au în comun faptul că prezintă lumea românească de azi, necruţătoare şi crudă. „Aceasta face parte dintr-un proces de vindecare şi arată totodată acele posibilităţi la care putem ajunge.”



Nagy Mihály Zoltán, director-adjunct al ICR Bucureşti a menţionat că în acest an la Festivalul de film de la Cannes, din cele 50 de filme intrate în competiţie, 10 filme erau româneşti, ceea ce arată cât de puternică este cinematografia românească de azi.
În cadrul conferinței de presă organizată cu acest prilej, directorul ICR Budapesta, Gabriela Matei, a precizat că publicul maghiar are ocazia să vizioneze în premieră cinci dintre cele mai bune filme românești. A prezentat oaspetele de onoare al acestei ediții, actorul Adrian Titieni, personajul principal din filmul „Bacalaureat” (regizor Cristian Mungiu). Răspunzând întrebării doamnei director dacă în interpretarea rolului din film l-a ajutat faptul că este el însuși părinte, actorul Adrian Titieni a răspuns afirmativ, precizând că nu există o școală pentru părinți și nici copiii nu vin pe lume cu un manual de utilizare. „Deopotrivă suntem autodidacți, oricât am încercat să mă pun în situația lor, nu am reușit. E o falie, probabil acest conflict între generații, dar în lumea de azi e mult mai greu, obstacolele sunt insurmontabile. Pornind de la bune intenții ajungem la conflicte. În ecuația părinte–copil–profesor, exemplul comportamentului moral face mai mult decât orice cuvânt”.
Pe parcursul săptămânii au mai fost proiectate filmele: Sieranevada (r. Cristi Puiu), Orizont (r. Marian Crişan), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), Bucureşti NonStop (r. Dan Chişu).
Gabriela Enea Elekes

Comentarii