Corul „Pro Musica”, un sfert de veac pe aripile muzicii

Mai multe imagini aici
La împlinirea a 25 de ani de la înfiinţare, Corul „Pro Musica” din Jula a avut sâmbătă, 5 noiembrie, un concert aniversar (1991–2016). Spectacolul a avut loc în Catedrala Ortodoxă „Sf. Nicolae” din Jula. În cadrul evenimentului cultural realizat de „Pro Musica” a avut loc şi o expoziţie fotodocumentară la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria.


Remember al armoniilor de neuitat…

„Pro Musica” din Jula se laudă cu o activitate corală desfăşurată de-a lungul anilor, care cuprinde un bogat palmares de concerte, spectacole, festivaluri, turnee în ţară şi în străinătate, despre care a vorbit în deschiderea evenimentului protopopul de Jula, pr. Florin Olteanu şi conducătorul corului domnul Ştefan Oroian. Munca istovitoare din perioada repetiţiilor, răbdarea nelimitată de a fi introdus în tainele muzicii corale şi toate eforturile pe care le ascunde paravanul din spatele unui concert au fost răsplătite pe deplin de către aplauzele publicului prezent la concertul aniversar, aplauze care au fost ca o mângâiere lină de încurajare, ca un îndemn că iată, se poate. Glasurile coriştilor nu s-au sfiit să aducă Domnului laudă şi să alunge celor prezenţi la concert gândurile împovărate de grija zilnică, în prima parte a concertului în care s-au interpretat cântece religioase. Partea a doua a concertului a fost un adevărat regal de muzică laică românească şi internaţională. „Corul tuturor vârstelor”, cum a mai fost numit corul mixt din Jula, a interpretat melodii care vreme de 25 de ani au fermecat publicul.


Vremea distincţiilor şi felicitărilor

Co-organizatorul evenimentului, domnul consul Florin Vasiloni de la Jula a felicitat corul şi a înmânat diplome de excelenţă: „Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de înfiinţarea corului Pro Musica, pentru contribuţia la păstrarea valorilor culturale româneşti în cadrul comunităţii româneşti din Ungaria”, pentru domnul Ştefan Oroian, mentorul şi conducătorul corului, pentru Adrian Bugyi, dirijorul actual al corului, pentru Gheorghe Flueraş, fondatorul şi dirijorul corului timp de 20 de ani şi pentru întreg Corul „Pro Musica”. Domnul Vasiloni a adresat un apel tinerei generaţii din cadrul comunităţii româneşti din Ungaria, de a se alătura corului „Pro Musica”, pentru ca acesta să existe şi pe viitor. Consulul general al României la Seghedin, Ioan Fodoreanu a felicitat corul cu acest prilej, înmânând un coş de flori. Au fost aduse mulţumiri pentru activitatea corului şi de către preşedintele UCRU pr. Marius Maghiaru. La eveniment a fost citit şi mesajul transmis corului de către dr. Maria Berényi, care nu a putut fi prezentă la eveniment, dar care a ţinut la faptul de a evoca însemnătatea mişcării corale româneşti din Ungaria: „Aniversarea a 25 ani de existenţă constituie un prilej de bucurie pentru corişti şi public deopotrivă. După cum bine se cunoaşte, în oraşul Jula, corurile bisericeşti şi laice constituie o tradiţie împământenită care se păstrează şi în zilele noastre. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, viaţa muzicală corală a cunoscut un avânt fără precedent în acest oraş. Îmi face o deosebită plăcere să Vă felicit la împlinirea a 25 de ani de existenţă. Între instituţiile româneşti cu o vechime venerabilă, Corul Pro Musica este cel care nu-şi trădează niciodată vârsta, fiind mereu tânăr şi transmiţând întotdeauna energia membrilor săi şi bucuria de a cânta împreună. 25 de ani de activitate ai unui cor este realmente un eveniment remarcabil! Mai ales în condiţiile noastre de tranziţie. Concertele corului totdeauna ne dau o simţire românească. În acest ceas aniversar, trebuie să mărturisim, Corul Pro Musica, cu cei 25 de ani de activitate, e o cărămidă solidă şi stabilă, în ceea ce numim cultură şi identitate românească din Ungaria”, a apreciat Maria Berényi.
În cadrul evenimentului a fost felicitată şi cea mai în vârstă dintre fondatorii acestei formaţiuni corale, fostă coristă, doamna Maria Misarăş, care în urmă cu doar câteva zile a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani.

Amintiri şi cântece printre fotografii
Festivitatea a continuat la sediul UCRU, unde a avut loc deschiderea expoziţiei fotodocumentare cu cei 25 de ani de activitate a corului şi o recepţie oferită de Consulatul General al României la Jula. Aici s-a cântat până seara târziu şi au fost depănate amintiri. Amintiri care au cochetat cu lacrima bucuriei. Întâlnirea a fost una emoţionantă, la eveniment fiind prezenţi foşti corişti din Jula şi alte localităţi, dar şi corişti din Arad şi Curtici, care de-a lungul anilor au urcat în scenă alături de corul julan.
În publicul numeros prezent la eveniment s-au numărat foşti corişti, preoţi ortodocşi, români din Jula şi alte localităţi, dar au participat şi parlamentarul circumscripţiei, dr. Kovács József, Tolnai Péter, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bichiş, dar şi foarte mulţi reprezentanţi de instituţii din Ungaria şi România.
La organizarea evenimentului au contribuit Fundaţia Corală Română „Pentru Musica” din Jula, cu sprijin din partea Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, Consulatul General al României la Jula, redacţia săptămânalului „Foaia românească” şi Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.

Anca Butar

Comentarii