Editorial - Andrei Şaguna, „un cârmuitor de oameni şi un îndreptător al vremurilor”

De cinci ani încoace, marele mitropolit al Ardealului, Andrei Şaguna, nu mai figurează doar în cărţile de istorie ci şi în calendarele ortodoxe, fiind declarat sfânt de către Sinodul ortodox de la Bucureşti, în vara anului 2011. De atunci, în fiecare 30 noiembrie, Andrei Şaguna este pomenit cu mare evlavie de fiecare român ortodox, ca fiind un mare ierarh deschizător de orizonturi noi şi luminoase pentru Transilvania, un luptător credincios al unirii tuturor românilor, devenită realitate la 1 Decembrie 1918.
De ziua Sfântului Andrei, 30 noiembrie, când îl sărbătorim şi pe Sfântul Andrei Şaguna, mitropolitul românilor ortodocşi din Transilvania, suntem datori toţi românii, din ţară şi din afara ţării, să-i cunoaştem faptele, să-i recunoaştele meritele şi să-i păstrăm amintirea.

Şaguna s-a născut aici, în Ungaria, în oraşul Mişcolţ, într-o familie de origine macedoromână. Figura emblematică a acestui conducător intelectual al românilor din secolul al XIX-lea a fost păstrată şi descrisă de mulţi mari gânditori ai vremii. La distanţă de aproape două secole, noi nu putem să scriem mai mult, mai frumos despre Şaguna…
„Prietenii şi duşmanii marelui bărbat, a cărui statură înaltă, impunătoare, cu privirea ageră şi cu barba ondulată nu o vor uita curând cei ce au văzut-o odată, vor fi toţi de aceeaşi părere că numele lui Şaguna înseamnă o nouă epocă în viaţa poporului român şi a Bisericii Ortodoxe.” (Episcopul evanghelic luteran Georg Daniel Teutsch)
„Destoinic diplomat, Şaguna a fost un om politic din creştet până în tălpi, cum n-a fost vreunul din conducătorii noştri bisericeşti.” (Mihai Eminescu)
„Om bun şi plin de iubire cum era Şaguna, a căutat în oameni partea cea bună şi prin ea a făcut legătura cu ei. Ardelenii au cunoscut că aveau un Mesia în mijlocul lor, pentru că veacurile îndelungate i-au învăţat că dacă nu se vor iubi între ei nu vor găsi în lume decât ură şi prigonire.” (Ioan Slavici)
„Fără exagerare, Şaguna a fost pentru poporul nostru de dincoace de Carpaţi personalitatea cea mai marcantă, bărbatul cel mai mare al veacului său. El a pus piatra fundamentală pe toate terenele renaşterii noastre naţionale.” (Alexandru Mocioni)
„Puţine nume sunt aşa de populare în Ardealul românesc ca al lui Şaguna. Chipul lui, cu ochii străbătători şi larga barbă răsfirată, e în mintea tuturora şi-n conştiinţa generală a intrat faptul definitiv că acest maiestuos bătrân a fost, de pe scaunul său de arhiereu, un cârmuitor de oameni şi un îndreptător al vremurilor, cărora nu li s-a supus, ca exemplele obişnuite ale omenirii, ci le-a întors de pe povârnişul lor spre culmea lui.” (Nicolae Iorga)
„Andrei Şaguna ne-a arătat ce poate să facă un mare fiu al poporului, departe văzător, care a avut atât de puţine mijloace la dispoziţie şi a avut de înfrânt piedici atât de multe. Cuvine-se să ne închinăm în faţa faptelor sale. Să ne gândim în faţa mormântului său, la mare pildă dată prin înălţarea sa totdeauna deasupra tuturor patimilor şi pasiunilor, cuprinzând statornic orizonturi largi, îmbrăţişând totalitatea problemelor naţionale româneşti, ţinta hotărâtă a unirii tuturor românilor, întărirea neamului şi a tuturor instituţiilor lui.” (Regele Ferdinand)
„Şaguna a făcut din Biserică o forţă mai activă decât fusese vreodată… Într-o epocă a naţionalismului, Şaguna nu a fost naţionalist, ci mai degrabă, ultimul dintre marii ierarhi conducători naţionali.” (Prof. Keith Hitchins)

Eva Şimon

Comentarii

  1. Ennek az embernek magyar vér tapad a kezéshez, a habsburgoknak tett magyarellenes szolgálataiért még birodalmi bárói rangot is kapott. Nem is csoda, hogy román ortodox szentté kenték fel.
    Én nem dicsekednék különösképpen ezzel a komával, itt, Magyarországon, egy közpénzből finanszírozott portálon, Éva.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu