29 nov. 2016

O tabără-cadou pentru olimpicii naţionalităţilor din Ungaria

În perioada 11–13 noiembrie a avut loc o tabără-cadou prilejuită de obţinerea de rezultate fruntaşe la Olimpiadele şcolare naţionale organizate anut trecut şcolar pentru elevii din învăţământul minoritar din Ungaria.
Şcoala Generală Bilingvă din Micherechi a obţinut la Olimpiada Naţională de Literatură Română locul doi prin eleva Leticia Denuţa şi la Olimpiada de Cultură şi Civilizaţie locurile întâi şi doi prin elevele Bianca Croitor şi Debora Puha. Pe lângă elevele din Micherechi a mai fost prezentă o elevă de la şcoala românească din Jula, Carmen Toma şi un elev de la şcoala românească din Bătania, Tiberiu Şimon.

Răsplata mult meritată sub forma unei excursii în localitatea Gárdony-Agárd pe malul lacului Velencei a adus multă bucurie câştigătorilor care au avut şansa să petreacă două zile minunate celebrând diversitatea culturală alături de câştigătorii Olimpiadelor celorlalte minorităţi din Ungaria: greci, sloveni, rromi, slovaci şi nemţi. Responsabilii şi organizatorii acestei excursii au fost şefii de departamente ale minorităţilor din cadrul Oficiului de Învăţământ, cu sediul la Budapesta. Pentru învăţământul românilor din Ungaria răspunde doamna Anamaria Brad Szarka.Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri seara şi a fost oficiată de şeful Departamentului pentru minorităţi de la Ministerul Resurselor Umane, domnul Tircsi Richard, care a vorbit despre evolutia de-a lungul anilor a minorităţilor din Ungaria şi despre implicarea Guvernului Maghiar în susţinerea identităţii acestora.
Cazarea şi masa au fost asigurate în cadrul hotelului VVSI Sport.
Pe parcursul celor două zile petrecute împreună, elevii aparţinând minorităţilor mai sus menţionate au avut parte de activităţi distractive, jocuri, excursie la baia termală din localitate, activităţi cu caracter informativ şi cultural, care au oferit şansa participanţilor de a se cunoaste reciproc, de a interacţiona şi de a găsi bucurie în descoperirea asemănărilor şi diferenţelor dintre culturile din care fac parte.
La finalul primei zile, elevii au avut parte de o „seară grecească” condimentată cu dansul profesionist al dansatorilor greci îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Încet dar sigur, publicul format din elevi şi profesori s-a alăturat dansatorilor şi cu totii au învăţat paşii şi mişcările de bază ale dansului grecesc.


Dintre numeroasele activităţi merită amintite cercurile de creaţie artistică, jurnalistică şi teatru în care elevii au fost amestecaţi şi împărţiţi pe grupe în funcţie de preferinţa fiecăruia. A urmat munca în echipă sub îndrumarea conducătorilor de cercuri, care făceau la rândul lor parte din minorităţi diferite. Conducătoarea cercului cu specific românesc a fost artistul plastic Adela Kiss, care a prezentat elevilor obiceiul străbun al colindatului cu Turca, practicat în localitatea Chitighaz. Totodată ea a pus la dispoziţie participanţilor obiectele necesare confecţionării unei „capre” specifice obiceiului.
Elevii şcolii din Micherechi s-au înscris la cercul de jurnalism organizat de o tânără scriitoare aparţinând minorităţii germane, Korb Angéla, de la ziarul german Neue Zeitung.
În cea de-a doua seară s-a desfăşurat un concert de muzică şi dans ţigănesc. La fel ca în seara precedentă, spectatorii au fost invitaţi rând pe rând pe ringul de dans fiind ajutaţi să însuşească paşii şi mişcările specifice acestei muzici.
Însoţitorii grupului au fost profesoarele Vera Cser de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula şi Mihaela Baicu de la şcoala din Micherechi, precum şi mama elevei Leticia Denuţa, doamna Edit Domjan.
Organizarea impecabilă şi atmosfera plăcută a excursiei în contextul interacţiunii interculturale au fost factorii principali care ne fac să apreciem şi să încurajăm desfăşurarea unor astfel de excursii-premii şi pe mai departe.

Mihaela Baicu – Leticia Denuţa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...