Şedinţă la Chitighaz despre situaţia naţionalităţilor din localitate

Pe 7 noiembrie, Comisia pentru Relaţiile cu Societatea (CRS) din cadrul Consiliului Judeţean Bichiş a ţinut o şedinţă la Primăria din Chitighaz. Comisia are sarcina de a întreţine relaţii cu autoguvernările de naţionalitate, cu sfera civilă şi confesiunile din judeţ, ca urmare comisia compusă din 5 persoane a fost interesată la Chitighaz de problemele cu care se confruntă naţionalităţile din Chitighaz, de activitatea Autoguvernării Româneşti şi instituţiile româneşti din localitate.

Şedinţa a fost condusă de către preşedintele Mucsi András, care a subliniat că asemenea şedinţe în deplasare au mai avut loc şi în comunităţile de slovaci şi nemţi din judeţul Bichiş. Preşedintele a mărturisit că motivul de îngrijorare pe care l-au constatat în rândul naţionalităţilor din judeţul Bichiş este asimilarea accelerată a acestora.



Maria Gyuricska Kalcso, primarul localităţii şi gazda evenimentului a făcut un scurt istoric al localităţii axându-se pe realităţile din prezent, subliniind problemele financiare cu care se confruntă localitatea, lipsa locurilor de muncă, factor care a contribuit şi la scăderea numărului de locuitori cu peste o mie în ultimele două decenii, actual numărându-se 3700 de locuitori, dintre care aproximativ 1000 de persoane şi-au asumat identitatea românească la recensământul din 2011. Domnia sa a mai amintit că primăria are bune relaţii cu toate instituţiile, că localitatea are şcoală generală şi grădiniţă în care procesul educaţional se desfăşoară şi în limba română, că majoritatea românilor din localitate sunt de religie ortodoxă şi baptistă, doar că la biserica baptistă serviciul divin se desfăşoară în prezent în mare parte în limba maghiară.
Alexandru Finna, preşedintele Autoguvernării Româneşti locale a declarat despre fenomenul asimilării că la românii din Chitighaz acesta nu este valabil şi că datele recensământului din 2011 nu sunt relevante pentru comunitatea românească din sat, că sunt mult mai mulţi români decât s-au înregistrat la recensământ. Domnul Finna a mai mărturisit că Autoguvernarea Românească acordă sprijin financiar pentru şcoala generală şi biserica ortodoxă română, dar organizează şi diferite programe culturale care contribuie la păstrarea identităţii culturale şi lingvistice a românilor de aici. A subliniat faptul că şcoala românească funcţionează foarte bine şi din an în an are tot mai mulţi elevi, deoarece se înscriu mulţi copii de etnie maghiară care doresc să înveţe limba română.
Contrar celor spuse de domnul Finna, membrul CRS, Gheorghe Ardelean, român din Chitighaz a spus că fenomenul asimilării este accelerat în localitate. Şi că foarte rar se mai vorbeşte spontan româneşte pe străzile Chitighazului, că nu este suficient să fii de origine românească şi să nu mai ştii o boabă în limba română, important ar fi să se folosească în cât mai multe situaţii limba maternă.
După încheierea şedinţei, membrii comisiei au vizitat grădiniţa şi şcoala generală în care învaţă copiii românilor din Chitighaz şi Casa Muzeu din Chitighaz.
La şedinţă au participat alături de Mucsi András şi membrii: Sinka Imre, Takács Ferenc, Gheorghe Ardelean şi Simon Tamás. La reuniune au mai fost prezenţi pe lângă cei amintiţi mai sus Pluhár László, primarul localităţii Aletea, Gheorghe Santău, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Leucuşhaz, şi alţi consilieri locali.

A.B.

Comentarii