Zilele Prieteniei la grădiniţa românească din Bătania

Copiii şi educatoarele Grădiniţei Române din Bătania, bucurându-se de frumuseţea şi bogăţia toamnei, au organizat primul eveniment din cadrul programului Zilele Prieteniei, Festivalul Lampioanelor, vineri, 28 octombrie 2016.
Ne-am bucurat că au putut fi alături de noi şi de copii reprezentanţi de seamă ai comunităţii noastre, bunici şi prieteni din România, precum delegaţia cadrelor didactice partenere din cadrul Parteneriatului educaţional internaţional „Prietenia, un dar de preţ”: Marioara Cernescu şi Camelia Baciu de la Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” din Simeria, Cornel Băroi şi Elena Kiss de la Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani, Ana Cristina David de la Grădiniţa P.P. nr. 7, Deva, Petronela Luncan şi Monika Hompot de la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva, oameni deosebiţi pe care i-am cunoscut în vară la Festivalul Internaţional Ecofest Junior, la care am avut onoarea şi plăcerea de a participa în calitate de membru de onoare  în Juriul Concursului artistic „Trăistuţa cu talente”.

Din cadrul Parteneriatului educaţional internaţional „Copacul Prieteniei”, a fost alături de noi doamna educatoare Marinela Sturza de la Şcoala Gimnazială nr. 27 – Structura: Grădiniţa P.P. nr.3, Timişoara, care ne-a încântat privirile cu un tablou de toamnă, întregind astfel expoziţia realizată de copiii noştri cu tema „Frumuseţea şi bogăţia Toamnei”.



Am fost încântaţi de prezenţa în mijlocul nostru a domnului Dr. Florea Olteanu, profesor doctor docent, şeful Catedrei de limbi străine şi naţionalităţi din cadrul Facultăţii de Pedagogie „Gál Ferenc” din Szarvas, cu care noi colaborăm, a doamnei Ildikó Robotka, împreună cu câteva mame şi copiii care frecventează Biztos Kezdet Gyerekház Battonya, părinţii celor care sperăm că într-o zi ne vor fi în grijă, a doamnei Andrea Oláh, nelipsită de la evenimentele noastre, cu care facem săptămânal gimnastică Meridian la grădiniţă, dar şi de mulţi părinţi, bunici, fraţi, vecini şi prieteni.

În mod deosebit, îi felicităm pe părinţii care i-au ajutat pe copii să aibă o zi aşa frumoasă, prin realizarea decorurilor şi a unor cadouri de care copiii s-au bucurat foarte mult.
Programul zilei a fost următorul: Serbările Toamnei, program prezentat de toţi copiii grădiniţei, cântece, poezii în limbile română, maghiară şi engleză, program de dans al trupei Napsugár, formată din 20 de copii de grupă mare, mijlocie şi mică. Pe această cale vrem să mulţumim celor care au donat bani cu ajutorul cărora am confecţionat o parte din costumele de serbare, doamnei primar Dús Ildikó şi primăriei din Magyardombegyház, doamnelor de la croitorie care ne-au cusut costumele şi, nu în ultimul rând, unei mămici deosebite, doamna Lénárdt Gabriella, care întotdeauna a răspuns prompt, cu plăcere, la cererile şi rugăminţile instituţiei noastre.
A urmat Festivalul Lampioanelor – Parada felinarelor aprinse. Am pornit către biserica ortodoxă română, am vizitat biserica, sub îndrumarea celor doi preoţi, după aceea am venit înapoi la grădiniţă. Într-un decor de toamnă, copiii au recitat TRICK OR TREAT!, adunând în coşuleţele surpriză confecţionate pentru ei dulciurile primite de la comitetul de părinţi, de la mulţi părinţi, individual, dar şi de la oaspeţii noştri din România. La lumina difuză a lumânărelelor din dovleci, fiecare a servit din surprizele dulci pregătite de alţi părinţi generoşi, lângă un ceai cald.


La final, musafirii, mamele ai căror copii sperăm că într-o zi vor frecventa grădiniţa noastră şi părinţii care ne-au ajutat în organizarea acestei zile frumoase, toţi prietenii noştri au primit diplome de participare la Serbările Toamnei – Festivalul Lampionalelor.
În jurul unei mese rotunde, am schimbat idei, impresii, experienţe cu cadrele didactice partenere din România, am discutat despre termenii parteneriatului, le-am dat adeverinţe de participare la acest schimb de experienţă. A avut loc vizitarea grădiniţei, a şcolii, după care am servit o cină cu specific unguresc şi am cazat oaspeţii.
Sâmbătă dimineaţa, după micul-dejun (cina şi micul-dejun au fost cheltuieli suportate de instituţia noastră), oaspeţii noştri au admirat încă o dată expoziţia realizată în holul grădiniţei şi decorurile de toamnă din întreaga grădiniţă, apoi am pornit spre Gyula, pentru a vizita centrul oraşului şi Cetatea. Pe la ora 15, după ce am petrecut o zi minunată împreună, ne-am luat „La revedere!”, cu speranţa că următoarea întâlnire va fi la Straja, într-un decor de iarnă.
„Există oameni care pot să-ţi încălzească sufletul şi să-ţi încarce inima cu atâta căldură, încât să poţi să crezi că soarele nu ne părăseşte nici în cele mai friguroase zile… Am ajuns într-o zi de toamnă în mijlocul copiilor şi a educatoarelor din Grădiniţa Română, dar nicio clipă nu am simţit că e toamnă. Dăruirea doamnelor educatoare şi farmecul micuţilor ne-au încărcat de lumină, bucurie şi căldură! Ne dorim să continuăm acest schimb de experienţă şi să devenim prieteni apropiaţi. Vă dorim mult succes în activitate şi sănătate multă, să fiţi mereu atât de pline de energie, cum aţi dovedit că sunteţi în aceste zile!”, ne-au scris cu prietenie, Mărioara Cernescu, Cristina David, Camelia Baciu, Cornel Băroi, Elena Kiss, în Cartea de onoare a grădiniţei noastre.

Adelina Olteanu-Sturza, Bătania

Comentarii