Slujire Arhierească la Parohia Chitighaz

În biserica parohială din Chitighaz aflată sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din Ungaria şi de părintele Florin Olteanu, parohul Chitighazului și protopop de Jula. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Parohiei Secusigiu.
La slujbă au participat mulți credincioși, din Chitighaz, din Otlaca-Pustă, din Arad, din Secusigiu și din Jula, precum și mai multe oficialități, între care îi menționăm pe Traian Igaș, senator în Parlamentul de la București, Gheorghe Șimonca, deputat în Parlamentul de la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Jula, Maria Kalcsó, Primarul Chitighazului, Elvira Ardelean, Primar la Otlaca-Pustă, etc.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală, care prezintă o pildă plină de învățăminte și un îndemn pentru tinerii și credincioșii creștini de astăzi. Îndemnul a lucra nu doar pentru bunurile și bogățiile acestei lumi ci și pentru lucrurile care ne hrănesc sufletele, ne apropie mai multe de Persoana, felul de a fi și cerințele Mântuitorului nostru Iisus Hristos și de întrebarea esențială din viața omului: ce să fac și eu, pentru a dobândi viața cea veșnică?”, după care însetează în fapt fiecare pământean. Părintele Episcop a precizat că această slujire de la Chitighaz este și un prilej de cinstire pentru Sfinții Ocrotitori ai locașului de cult, pentru Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Chiar dacă sărbătoarea acestora a trecut deja și a adus mulțumire tuturor participanților la acest eveniment: preoți, oficialități, cor și credincioși, care s-au simțit cu toți bine împreună, într-o frumoasă atmosferă de comuniune frățească și s-au întărit reciproc în credință.



La final, toți cei prezenți la slujbă au fost invitați apoi și la o agapă frățească, oferită din partea Parohiei, cu sprijinul Primăriei, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), al Autoguvernării Românești Locale din Chitighaz și al Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. 

Comentarii