Steluţele iernii de la Grădiniţa Română din Bătania

Încă din luna noiembrie, iarna a început să cearnă steluțe talentate, așezate toate la Grădinița Română Lucian Magdu din Bătania.
Pe 17 noiembrie, un grup de steluțe a făcut onoare naționalității noastre, susținând, cu ocazia Zilei Românești de la Gyerekház/Casa copilașilor din Bătania, un program de dansuri populare și moderne, de cântece și jocuri, pentru cei peste 20 de invitați, mămici și membri ai Centrului de Zi pentru Pensionarii din oraș. Mămica lui Abigail Lenardt a gătit o ciorbă de perișoare tipic românească și cornulețe pentru cei prezenți. Reprezentanții grădiniței noastre au fost însoțiți de educatoarele Mihaela Putin și Adelina Olteanu-Sturza, dar și de Ancuța Faur, studentă practicantă. Gazdele, în frunte cu Ildiko Robotka, și copiii noștri au făcut schimb de cadouri și au pornit spre casă, în aplauzele tuturor.

*
24 noiembrie a fost o zi de sărbătoare pentru românii din Orosháza. Și cum se putea ea marca mai frumos, decât prin veselia glasurilor de copii? Nu au lipsit din program nici copiii grădiniței noastre, care – alături de școlari – au cântat, au dansat și au bucurat audiența, îndrumați de educatoarele Adelina Olteanu-Sturza și Mihaela Putin. Este adevărat că micul cadou al copiilor bătănieni, o inimioară, a adus zâmbetul pe buzele gazdelor Andrea Farkas și Marius Ianoș, dar la fel de adevărată a fost bucuria micuților la primirea jucăriilor și a ciocolatelor, de la cei care i-au invitat.
*
La mulți ani, România! – aceasta a fost tema grădiniței noastre, pe 1 decembrie. Educatoarele Mihaela Putin, Adelina Olteanu-Sturza și Ecaterina Nagy i-au îndrumat pe copii în realizarea unor lucrări tematice. Karolina Horvath și mămica ei ne-au prezentat semnificația zilei de 1 Decembrie și le-au împărțit copiilor stegulețe și bomboane tricolore. Apoi am ascultat Imnul de Stat al României și cântece specifice acestei sărbători, ne-am prins în horă și am studiat Centrul tematic organizat de educatoare. Deliciul zilei l-a făcut sceneta Moș Ion Roată și cele trei fiice ale sale, o adaptare pentru 1918. Copiii au pus întrebări și au fost foarte atenți la prezentări.




*
Afară nu ningea, dar grădinița română era totuși plină de steluțe. La așa copii cuminți, Moș Nicolae a sosit nu doar la timp, pe 6 decembrie, ci și încărcat de cadouri. Moșul a poposit mai întâi pe la expoziția minunatelor lucrări ale copiilor. Apoi s-a așezat comod pe scaun și a ascultat programul, pregătit, în limbile română, maghiară și engleză, de către educatoarele Ecaterina Nagy, Adelina Olteanu-Sturza și Mihaela Putin. Moșul le-a făcut copiilor daruri frumoase și binemeritate și s-a fotografiat cu fiecare. Părinții lui Zétény și Csanád Fari și Matteo Benedetti au adus turtă dulce și bomboane pentru micuți. A fost o zi reușită, spre bucuria piticilor, dar și a părinților, bunicilor, fraților și a prietenilor prezenți la serbare.
*
Ziua Culturală a Românilor din Bătania a fost sărbătorită pe 9 decembrie, iar copilașii grădiniței românești au deschis programul cu un altfel de colind. Apoi au mai cântat, au sorcovit oaspeții și au încheiat programul lor cu un vals elegant, care le-a făcut pe mămici și bunici să lăcrimeze. Organizatorii le-au dăruit ciocolată, mai ales pentru că au stat foarte cuminți și au ascultat răbdători tot programul, alături de educatoarele care i-au pregătit: Adelina Olteanu-Sturza, Mihaela Putin și Ecaterina Nagy.




*
14 decembrie a fost o zi încărcată pentru steluțele noastre talentate. Au realizat lucrări, prezentate la expoziția „Dél-Békés mi vagyunk”, de la Mezőkovácsháza. Apoi au pornit la colindat prin Bătania – la Centrul de Zi pentru Pensionari, la Clubul Românesc, la magazine, la conducerea școlii noastre. După-amiază, de la ora 16, copiii și educatoarele Mihaela Putin, Ecaterina Nagy și Adelina Olteanu-Sturza au colindat pentru părinți, rude și prieteni, la sediul grădiniței. Micuții s-au bucurat de multe cadouri, realizate împreună cu educatoarele, au mai primit, de la Comitetul de părinți (care a avut mare grijă de ei anul acesta) și de la cei colindați, sucuri și mandarine. Vă spun drept că nu am mai văzut niciodată un coș așa de mare, plin cu bomboane, care au fost primite de la Centrul de Informare și Documentare, de la Autoguvernarea Românilor din Bătania, de la prieteni, de la conducerea școlii. Aproape toți copiii grădiniței românești au participat la deja tradiționalul Târg de Crăciun, unde au făcut schimb de jucării. Anul acesta, educatoarele și câțiva părinți au adus jucării noi și au organizat o tombolă și o strângere de fonduri pentru costume de serbare, care au avut mare succes.
*
Fiecare steluță frumoasă și talentată, dar și noi, cadrele didactice, vă dorim tuturor să aveți sărbători pline de veselie, să vedeți în oglinzi doar frunți descrețite și să vi se îndeplinească dorințele pentru Noul An. La mulți ani!

Mihaela Putin

Comentarii