Corespondență culturală - „Despre dragoste și alți demoni”, un spectacol de operă de zile mari

Dragi cititori ai Foii românești,
Dragi iubitori ai operei,
În seara zilei de vineri, 27 ianuarie 2017, am avut onoarea să asist la un important eveniment cultural european. În sala Operei de Stat Ungare, în sala în care au dirijat atâția celebri compozitori precum Wagner, Mahler, Furtvängler, Liszt și mulți alții, și-a dirijat compozitorul Péter Eötvös premiera celei de-a cincea opere intitulată Despre dragoste și alți demoni, prelucrare muzicală a romanului cu același titlu semnat de celebrul scriitor columbian Gabriel Garcia Marquez. Libretul operei a fost scris de un mai vechi colaborator al compozitorului, Kornél Hamvai.

Dar… cel care a pus în scenă acest fastuos spectacol de operă este, de asemenea, un binecunoscut artist, un mare regizor european: Silviu Purcărete. A regizat la Budapesta spectacole de teatru la Katona și la Național, iar în luna aprilie urmează prezentarea în cadrul festivalului MITEM a spectacolului său cu Faust, interpretată de trupa Teatrului din Sibiu (România).
Opera maestrului Péter Eötvös a fost comandată de Opera din Glyndebourne. În interviul domniei sale, pe care îl puteți citi pe pagina de pe internet a Operei, recunoaște, că este prima lucrare a sa despre dragoste și prima compusă în manieră belcanto, ceea ce permite cântăreților să ne desfete cu frumusețea vocii lor. Dar nu numai, lucrarea este cea mai melodioasă din lucrările sale de operă, muzica acestei lucrări a fost calificată de critici drept magică.
Sunt calificative pe care nu pot decât să le întăresc . După spectacol mă aflam într-o stare de năuceală, din cauza revenirii în lumea reală. Muzica, imaginile, vocile artiștilor, scenografia extraordinară a lui Helmut Stürmer, jocul, relațiile create între personaje, imaginile atât de precis inventate de regizor, sentimentele vii cu care personajele se duelau între ele, toate, toate te seduc, te transpun în lumea realismului fantastic al celebrului autor care a fost, care este pentru vecie, Marquez.
Pe scurt, spectacolul este la nivelul operei literare a lui Marquez. Nici un element nu poate fi despărțit de întreg. Și vocile și jocul cântăreților fac parte organică din acest întreg. Toți sunt minunați dar… interpreta principală, cea a fetiței din roman, care este Sierva Maria, interpretată de ucrainianca de mare talent Tetiana Zhuravel, pare o excepție și datorită fizicului minion și delicat, necesar personajului, dar atât de rarisim în galeria cântărețelor de operă. Iar vocea de soprană de coloratură, cerută de rol, și-o folosește cu măiestrie și bun gust. Socotiți aceste rânduri drept invitație la operă, la un spectacol contemporan de operă…

Anna Scarlat

Comentarii