Ianuarie românesc la Jula

Sub genericul „Ianuarie românesc la Jula”, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a găzduit joi, 26 ianuarie, la sediul său din Jula, o însemnată manifestare aniversară dedicată Unirii Principatelor Române, Zilei Culturii Române şi poetului Mihai Eminescu. Evenimentul a fost organizat de UCRU în colaborare cu Consulatul General al României la Jula şi cu redacţia săptămânalului „Foaia românească”.

Moderatorii seratei au fost domnul consul general Florin Vasiloni şi doamna Eva Iova Şimon, redactor şef al săptămânalului „Foaia românească”, care au adresat cuvinte de salut şi de mulţumire publicului prezent la eveniment din România şi Ungaria, şi au exprimat bucuria pentru posibilitatea organizării acestui eveniment dedicat mai multor momente de referinţă din viaţa Poporului Român: Unirea Principatelor, Ziua Culturii Române şi totodată înfiinţarea Foii Româneşti, revista tradiţională a românilor din Ungaria, ce apare de 66 de ani, de la 15 ianuarie 1951.






Programul artistic a fost oferit de elevi ai comunităţii româneşti din Ungaria, de la Şcoala generală şi Liceul românesc „Nicolae Bălcescu” din Jula şi a cuprins un montaj de romanţe şi poezii ale marelui poet naţional român Mihai Eminescu, interpretate de copii de clasele a 7-a şi a 8-a, montaj realizat de profesoarele Maria Sucigan şi Livia Stăvaru. Corul liceului românesc condus de prof. Gheorghe Pătcaş, precum şi piesa de teatru „Comedia nu există”, de Dumitru Solomon, pregătită de trupa de teatru a Liceului, sub îndrumarea regizorului Nora Tiu Chiriac, din Oradea şi prof. Vera Cser, din Jula, au colorat programul serii atât la propriu cât şi la figurat.
Fiindcă în fiecare an ziua de naştere a revistei românilor din Ungaria coincide cu cea a poetului Mihai Eminescu, în prelegerea susţinută de prof. Gheorghe Petruşan din Seghedin nu a fost vorba despre operele literare ale poetului ci despre publicistica lui Mihai Eminescu, domnul profesor prezentând o scurtă analiză din perspectiva problemei naţionale dintr-un punct de vedere sensibil, ca orice fenomen care are impact asupra identităţii omului.
Despre Unirea Principatelor Române a ţinut o prelegere complexă Ana Ruja, profesoară de istorie şi director adjunct al şcolii generale din Micherechi, prezentând atât contextul istoric al Unirii Principatelor cât şi importanţa acestui eveniment pentru crearea Statului Modern Român, dar şi situaţia istorică în care s-au aflat Moldova şi Ţara Românească pe la mijlocul secolului al XIX-lea. A evocat rolul unor personalităţi marcante ale Unirii, pe Moş Ion Roată şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, presărând la sfârşit prezentarea şi cu câteva povestioare interesante şi subtile din viaţa domnitorului român.



Manifestarea s-a dovedit a fi una foarte reuşită, care a emoţionat şi însufleţit publicul spectator, prin calitatea prezentărilor, talentul elevilor dar şi prin atmosfera românească specială creată cu acest prilej, la sediul UCRU. La sfârşitul evenimentului au luat cuvântul Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, Constantin Bungău, rectorul Universităţii Oradea, Florentin Scaletchi, preşedintele Organizaţiei Pentru Apărarea Drepurilor Omului din București, prof. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului Universității „Vasile Goldiș” din Arad şi dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, exprimându-şi cu toţii bucuria şi onoarea de a fi martorii acestui eveniment de suflet românesc, de la Jula.
Atmosfera de sărbătoare a mai continuat şi după încheierea programului cultural, la o recepţie oferită de către Consulatul General al României la Jula.



Evenimentul cultural şi aniversar s-a bucurat de prezenţa a multor conducători de instituţii, reprezentanţi din Ungaria şi România.
– Am considerat de cuviinţă ca în acest an, împreună cu UCRU să organizăm o manifestare multiplă, care să cuprindă şi să prezinte românilor din Ungaria mai multe evenimente. Am sărbătorit Ziua Culturii Naţionale, ceea ce a marcat naşterea marelui poet şi creator Mihai Eminescu, am omagiat şi Unirea Principatelor de la 1859 şi am adus în faţa publicului şi faptul că anul acesta se împlinesc 66 de ani de la înfiinţarea publicaţiei iconice a românilor din Ungaria „Foaia românească”. Ne-am bucurat să putem oferi un program cultural-artistic de calitate, din forţe proprii, numai cu participanţi din Ungaria. Acest fel de întâlniri sunt definitorii pentru cristalizarea unui spirit românesc, a unei gândiri unitare a comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Mi se pare esenţial ca reprezentanţii celor mai importante instituţii care funcţionează în cadrul comunităţii să-şi dea mâna şi să se găsească împreună la astfel de evenimente care au o profundă semnificaţie românească. Iar această comunitate nu se poate dezvolta decât printr-o strânsă legătură cu ţara-mamă România, a concluzionat la finalul programului domnul consul general Florin Vasiloni.

A.B.

Comentarii