27 feb. 2017

Şedinţa Comisiei mass-media a AŢRU la redacţia „Foaia românească”

Comisia mass-media şi relaţii externe a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi-a ţinut şedinţa de lucru în ziua de 9 februarie, la sediul redacţiei „Foaia românească” din Jula. Alegerea locaţiei a fost motivată de faptul că unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost cunoaşterea situaţiei financiare şi profesionale a redacţiei „Foaia românească”.
Primul punct dezbătut de comisia condusă de dr. Gheorghe Ruja a fost analizarea situaţiei nefericite din oraşul Jula, unde de ani de zile nu se mai poate prinde niciun singur post de televiziune în limba română.
La şedinţă a fost invitat să participe şi Mihai Cserhati, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Jula, care a fost solicitat să insiste pe lângă Primăria oraşului pentru rezolvarea acestei probleme. Cu toţii au fost de acord în privinţa faptului că ar trebui urgentată introducerea posturilor TV româneşti, deoarece în oraşul Jula locuiesc sute de familii de origine română şi este vizitat anual de zeci de mii de turişti români, care s-ar bucura de aceste posturi în limba română.
Legat de problema redacţiei „Foaia românească”, redactorul şef Eva Şimon a informat comisia despre faptul că finanţarea din partea AŢRU pe anul 2016 s-a desfăşurat fără nicio abatere de la contractul în vigoare cu UCRU, singura problemă fiind faptul că suma finanţării a rămas neschimbată de aproape zece ani, 18,3 milioane forinţi, ceea ce este de foarte mult timp nesuficientă pentru funcţionarea în condiţii liniştitoare a redacţiei. Astfel, „Foaia românească” este nevoită anual să-şi completeze veniturile prin proiecte din ţara-mamă România.

E.Ş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...