20 feb. 2017

„Ziua blestemată”, un film despre moartea Elisabetei Maniu

În ziua de 2 februarie s-au împlinit 60 de ani de la executarea lui Farkas Mihály şi Elisabeta Maniu, din Jula. După înfrângerea Revoluţiei din 1956, în ziua de 11 decembrie, puterea kadaristă a proclamat statarium pentru ca revoluţia să fie înfrântă definitiv. Conform legii, nu era un criteriu participarea într-o ciocnire armată ca cineva să fie condamnat la moarte. Era suficient să posede arme. Fata de numai 20 de ani, originară dintr-o familie românească, Elisabeta Maniu, a făcut parte dintr-un grup care s-a aliniat la podul de la Vareu, pentru ca să-şi apere familiile de „pufoicarii” care îşi demonstrau forţele pe străzile din Jula. Ridică arme de la cazarma de grăniceri, dar nu are loc nicio confuntare şi în acele câteva ore nu se trage niciun glonţ. După restituirea armelor, mulţi ajung în faţa instanţei şi, împreună cu Farkas Mihály, şi Elisabeta Maniu este judecată şi executată în februarie 1957. Despre evenimentele care trăiesc viu în memoria julanilor, Bubryák István din Seghedin a realizat un film care evocă întâmplările din decembrie 1956 şi consecinţele lor.Bubryák: – Mai trăiesc puţini dintre cei care au participat şi au avut de suferit de pe urma evenimentelor din 1956. Sunt oameni peste 80–90 de ani, şi durata vieţii umane nu le mai permite mulţi ani. Voiam să le mai oferim posibilitatea să ne vorbescă despre sentimentele lor.
– S-au angajat?
– Da. Ne-au vorbit nu numai despre cele întâmplate pe vremuri, ci şi despre amintirile lor. De atunci au trecut 60 de ani. În acest timp se schimbă oamenii, inclusiv cei care au fost implicaţi în acele evenimente. Este foarte interesant cum au văzut evenimentele atunci, peste 20–40 de ani, şi cum le văd astăzi, după ce s-au scurs 60 de ani.
Una dintre numeroasele întrebări care au rămas fără răspuns, este, oare din grupul care s-a aliniat la podul din Vareu, de ce au fost condamnaţi la moarte aceşti doi tineri, Farkas Mihály şi Elisabeta Maniu?
Bubryák: – Au fost pedepsiţi atât de dur, probabil pentru că statariumul a fost introdus de câteva zile. Guvernul a decretat statarium în ziua de 11 decembrie, iar evenimentele s-au petrecut pe 17 decembrie. O dictatură ajunsă proaspăt la putere a vrut să demonstreze că ea nu glumeşte. În statarium tribunalul aduce sentinţa capitală, şi nu poate pune la cumpănă. Acesta era motivul pentru care tribunalul a adus această sentinţă grea. Tribunalul trebuia, pe de o parte, să aducă sentinţa sub presiune, iar pe de altă aprte, el s-a şi folosit de aceste împrejurări, pentru că aducea sentinţa arătând cu degetul pe cei care au adus legea. Tribunalul şi-a liniştit astfel conştiinţa şi aducea sentinţe capitale, sau alte pedepse de zeci de ani de închisoare.


– Poate accepta omul zilelor noastre că atunci se aduceau sentinţe atât de crâncene?
– Nu poate înţelege. Cu mintea de astăzi nu ştim cum suportam o pedeapsă atât de grea. Omul zilelor noastre, inclusiv generaţia care a supravieţuit acelei perioade, nu poate înţelege că pentru acele fapte, că ridici arme dintr-o cazarmă, nu le foloseşti, le restitui şi totuşi, eşti condamnat la moarte. Omul zilelor noastre nu poate înţelege asta. Cred că filmul este important pentru memoria colectivă a oraşului Jula. Oraşul păstrează viu memoria evenimentelor din 1956, există monument în piaţa principală, la podul unde s-au petrecut evenimentele, sau în memoria protestelor de la poliţie. Preşedintele consiliului revoluţionar are o placă memorială, şi în toate aceste locuri se depun coroane. Există o placă şi la Bichişciaba, în locul unde Elisabeta Maniu a fost executată. Lipsea însă un document, la care poţi apela oricând şi îl poţi prezenta la şcoli. Cred că oraşul Jula din aceste considerente a susţinut şi material realizarea acestui film, ca să aibă un document sau o mărturie, cu ajutorul căreia poate arăta ce s-a întâmplat la Jula, cu mulţi ani înainte.


Filmul intitulat „Ziua blestemată” („Az átkozott nap”) a producătorului Bubryák István a fost prezentat pe 2 februarie la Jula, în ziua în care cu 60 de ani mai devreme, cei doi tineri din Jula au fost executaţi.
În emisiunea Ecranul Nostru de pe Duna TV, din 22 februarie, vă invităm şi pe dumneavoastră să urmăriţi secvenţe din acest film!

T.B.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...