Ajun de „Mărțișor” cu arta lui Brâncuşi şi muzică la nai pentru românii din Jula

Mai multe imagini aici
Pe 28 februarie, la Jula a avut loc un eveniment cultural dedicat artei lui Brâncuși, muzicii românești de calitate și sărbătorii Mărțișorului, primul simbol al primăverii. Evenimentul găzduit de Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a reunit la această amplă manifestare culturală români de ambele părți ale graniței, conducători de instituții românești, tineri și vârstnici, dornici să sărbătorească venirea primăverii, dar și să-şi amintescă de unul dintre simbolurile esențiale ale artei românești și universale: Constantin Brâncuși.

Anul acesta, la 19 februarie s-au împlinit 141 de ani de la nașterea artistului Constantin Brâncuşi, „prilej pentru a reaminti revoluția pe care el a declanșat-o în artă prin abandonarea formelor clasice și trecerea, cu instrumentele abstractului, spre esența de dincolo de formele concrete, spre ideea din spatele ființei”, conform celor spuse despre Brâncuşi de către criticul de artă prezent la evenimentul de la Jula.
Pentru a marca venirea primăverii, Consulatul General al României la Jula, împreună cu Uniunea Culturală şi cu susţinere din partea Direcţiei de Cultură din Oradea, a fost organizat un program cultural-artistic care a cuprins vernisajul și prezentarea expoziţiei de fotografie „90 de paşi cu Brâncuși pe Calea Eroilor" (autor: Lucian Silaghi, directorul Direcţiei de Cultură din Oradea). Despre arta lui Brâncuşi, despre creația și universalitatea artistului a susţinut o expunere criticul de artă conf. univ. dr. Ramona Novicov din Oradea.
Succesul serii a fost recitalul vocal şi instrumental al artistei orădene Oana Lianu, care a oferit un program de melodii populare românești, vocal, dar și instrumental, la mai multe instrumente, nai, fluier, tilincă… Cu nenumărate premii şi distincţii la festivaluri de renume din ţară şi străinătate, Oana Lianu este conferenţiar universitar la Universitatea de Muzică din Oradea şi ambasador cultural al României la evenimente din străinătate. Cu toate acestea, Oana Lianu a declarat la finalul spectacolului oferit la UCRU că în această seară s-a simţit acasă, înconjurată de români, de vorbă românească, de tradiţii româneşti, precum şi de arta lui Brâncuşi de care se simte foarte aproape fiind gorjancă după tatăl său.
La această manifestare au participat reprezentanți ai comunității românești din Ungaria, de la Jula, Micherechi, Chitighaz, Bichişciaba, dar şi oaspeţi de la Oradea, Arad şi Timișoara. Programul s-a încheiat cu recepţie şi multe mărţişoare oferite domnişoarelor şi doamnelor de către domnul consul general Florin Vasiloni şi reprezentanţii Consulatului General al României la Jula.

A.B.

Comentarii