Editorial - Ungurii se sporesc prin bani, românii dispar din nepăsare

Autorităţile din Bucureşti sunt şi după 27 de ani tot la faza de a asculta problemele românilor din afară, şi nu la soluţionarea acestora. România, dacă nu va fi atentă, în câţiva ani îi va pierde definitiv nu doar românii din jurul graniţelor, deşi sigur cel mai mult pe noi ne doare asimilarea şi dispariţia comunităţii istorice româneşti din Ungaria, dar suntem convinşi că vor fi maghiarizaţi şi cetăţenii români de naţionalitate română de pe lângă graniţa cu Ungaria.
Mai nou, în presa centrală (şi centralizată) din Ungaria este la modă să se arunce în stânga şi în dreapta cu miliardele: 1 miliard de forinţi pentru funcţionarea şi programele asociaţiilor civile ale naţionalităţilor! (Cum ajung în oala asta şi autoguvenările minoritare, nu prea ne dăm seama…) Alte 2,6 miliarde pentru funcţionarea asociaţiilor civile. (Bineînţeles, cu excepţia celor şoroşiste!) 54 de miliarde pentru instituţiile de învăţământ susţinute de biserică! (Menţionăm: noi, românii, nu avem nici o şcoală susţinută de biserica românească, adică de BOR, căci baptiștii români teoretic pot înființa școli pe baza legii din Ungaria, dar sunt prea puțini, nu întrunesc condițiile numerice.) 150 de milioane de forinţi sprijin suplimentar pentru grădiniţele şi şcolile naţionalităţilor! (Da, de aici a primit şi grădiniţa din Micherechi un singur milion. Şi ce bine ne-a picat.) Poate dacă ar fi finanţate în mod corespunzător nu ar mai fi nevoie de suplimentare. Atunci însă ar dispărea ştirile bombastice.
În legătură cu finanţarea naţionalităţilor se pune mai mult accentul pe sume, decât pe conţinut. Asta nu interesează pe nimeni. Nici pe ei, nici pe ai noştri. Vitrina să fie arătoasă, conţinutul nu contează. Se dau miliarde şi milioane pentru Autoguvernările pe Ţară ale naţionalităţilor, care sunt întruchiparea mult trâmbiţatei autonomii culturale. Cu asta se pot scoate ochii tuturor vecinilor, care nu fac la fel.
Dacă sumele destinate naţionalităţilor din ţară vi se par enorme, adăugaţi mai multe zerouri şi veţi primi exact cât se dă pentru etnicii maghiari din Ardeal, Voivodina, Ţara de Sus (Felvidék din Slovacia), Transcarpatia sau Prekmurje (Muravidék din Slovenia). Aşa cum le place autorităţilor din Budapesta să spună, evitând cu mare grijă ca nu cumva să rostească numele ţărilor vecine. Zilele trecute s-a anunţat că Guvernul Ungariei acordă 17,2 miliarde de forinţi pentru grădiniţele ungureşti din jurul Ungariei. Din acest fond se vor construi 68 de grădiniţe noi, se vor face îmbunătăţiri la alte 215, şi se vor crea minimum 1500 de „colţuri ungureşti”. Aşa cum a anunţat secretarul de stat responsabil pentru acest domeniu, aceste finanţări au şi un scop concret: „ca să-i «prindă» pe copii din primul moment pentru cauza ungurească, pentru instituţiile ungureşti şi ca să le menţină identitatea ungurească” (citat din presa maghiară). Momentan numărul copiilor care frecventează grădiniţele ungureşti din jurul graniţelor este de 48 de mii, dar se preconizează ca acesta să crească la 60 de mii. „Ne dorim ca şi copiii din căsătoriile mixte să frecventeze instituţiile maghiare”, a mai spus politicianul maghiar.
Autorităţile de la Budapesta ştiu foarte bine: pe bani ungureşti poţi să faci şcoli şi grădiniţe bilingve perfecte. Au făcut deja experienţe pe naţionalităţile din ţară. Şi funcţionează. Din toate ies tineri cu identitate ungurească. Trebuie doar ca ţările din jur, în cazul nostru România, să continue să se joace de-a baba-oarba, să dea vina şi pe mai departe pe alte probleme mult mai urgente şi importante. Sigur şi noi dorim autostrăzi de la Nădlac până la Bucureşti şi de la Borş până la Iaşi, şi noi vrem desfiinţarea corupţiei şi a hoţiei, dar în acelaşi timp vrem şi o viaţă etnică echilibrată, normală, la graniţa româno-maghiară. Vrem prea mult?

Eva Şimon

Comentarii