Expoziţia „/Verde” ne invită să fim atenţi la natură

În ziua de 15 martie, artistul plastic Ioan Nyisztor (NEStor), etnic român din Jula, a vernisat expoziţia personală intitulată „/Verde” („/Zöld, /Green”), eveniment găzduit de Castelul din Vareu (Gyulavári), aceasta fiind cea de-a 15-a expoziţie a artistului. Plasticianul Ioan Nistor a organizat mai multe expoziţii personale în Jula, una dintre cele mai mari expoziţii fiind cea din anul 1999, în Sala Dürer a fostului Muzeu „Erkel Ferenc” din Jula. A avut mai multe expoziţii la Seghedin, Mişcolţ şi la Muzeul „Munkácsy” din Bichişciaba.







În centrul lucrărilor expuse acum la Castelul din Vareu stă natura, de aici şi numele expoziţiei de „/Verde”. Natura înseamnă pentru el, în primul rând, culoare, o simfonie a tehnicii excelente de lucru cu materiale deloc uşor de mânuit, o simfonie a culorilor şi formelor inedite. Peisajele insuflă o linişte profundă, un curs lin al mişcării timpului, o irepetabilitate a clipei pe care o trăim. Tematica lucrărilor l-a inspirat pe artist de diferite obiective sau locuri ale oraşului, aşezate într-un mediu aparte, diferit.





„La început de primăvară, expoziţia /Verde vine ca un simbol al renaşterii naturii. În fiecare an venim cu ceva nou aici la Castelul din Vareu, astfel şi anul acesta, galeria noastră reînvie odată cu natura prin tablourile artistului Ioan Nyisztor”, a menţionat în cuvântul său de deschidere Elena Ardelean Oros, directoarea Castelului din Vareu.
Publicul prezent în număr mare la vernisajul expoziţiei a fost onorat şi de un mini concert la violoncel, susţinut de prof. Sándor Ottó, profesor la Şcoala de Muzică din Jula.
Expoziţia a fost deschisă de doamna Gyarmati Gabriella, istoric de artă la Muzeul „Munkácsy Mihály” din Bichişciaba. „Această colecţie, lucrări mai vechi şi mai noi, prezintă mai mult o stratificare a ideilor prin imagini, şi nu neapărat staţiile unei istorii a dezvoltării artistice. Colecţia ne informează despre ceea ce-l preocupă pe creator. Ce l-a preocupat acum zece ani, acum un an sau chiar acum o săptămână. Asta se oglindeşte şi prin concepţia aranjării expoziţiei.”




Expoziția cuprinde un număr de aproximativ 40 de piese interesante: tablouri, lucrări de pictură şi grafică, realizate de artist în perioada 2013–2017, unele dintre ele legate de oraşul Jula, de satul Micherechi şi Újszalonta, fiind expuse acum pentru prima dată publicului interesat. Acestea sunt împărţite pe două categorii, pictură şi grafică, alese special pentru această ocazie, toate având mai mult sau mai puţin legătură cu oraşul Jula.
Lucrările de grafică reprezintă imagini despre obiective şi locuri pe unde artistul circulă zi de zi, cartierul julan Oraşul Mare German, cum ar fi Biserica Catolică aflată aici, fântâna arteziană din Piaţa „Petőfi”, etc. Pe acestea, Ioan Nyisztor le aduce într-o altă lumină, le schimbă funcţiile. Mediul natural în care artistul trăieşte, îi este apropiat. Cu această expoziţie el doreşte să tragă un semnal de alarmă celor din jur pentru a respecta natura.
„Verdele, ca bază actuală a retoricii de imagine a lui Nyisztor, este motivul folosirii acestei culori în mai multe grafici, cu toate că acest verde ar putea fi schimbat cu albastru, sau înlocui cu toate nuanţele de gri din paleta de culori alb-negru”, a mai spus istoricul de artă Gyarmati Gabriella.

Expoziţia lui Ioan Nyisztor se poate vizita în sala Cohan a Castelului din Vareu până pe 31 mai 2017.


A.B.

Comentarii