Jocul de la Micherechi - O petrecere pentru propăşirea tradiţiilor româneşti locale

Foto: Iulia Kaupert
La Micherechi de ani de zile nu se mai organizează baluri româneşti în perioada Carnavalului. Poate această formă urbană a petrecerii nu a prins rădăcini în această comunitate românească tradiţională. În schimb pare să învie jocul, o formă de distracţie cu rădăcini adânci, dar despre care am crezut că a dispărut odată pentru totdeauna. Un grup de foşti dansatori ai Echipei de Păstrare a Tradiţiilor „Gheorghe Nistor” din Micherechi şi-a invitat prietenii din sat şi iubitorii dansului din Micherechi din alte părţi la o distracţie comună, în ultima sâmbătă a lunii februarie.


Organizatorii nu şi-au dorit numai o distracţie în sine, ci voiau să atragă atenţia asupra valorii culturii populare româneşti din acest sat bichişean. Pentru acest scop au reuşit să adune zeci de susţinători individuali şi multe instituţii, dar au contribuit şi personal la reuşita jocului. „Dansatorii vechi au dorit să facă ceva pentru a atrage atenţia asupra valorilor locale”, spunea unul dintre organizatori, muzicantul Ioan Covaci. Unul dintre iniţiatori a fost Mihai Sava: „Cu aproximativ un an şi jumătate în urmă am organizat o seară şi a reuşit bine. De atunci mai mulţi ne-au întrebat dacă o să mai organizăm o astfel de petrecere? Ne-am gândit, dacă o dată am organizat o manifestare va fi bine să ne revedem din nou. Am invitat pe toţi care au dansat în echipă sau numai pur şi simplu iubesc dansul din Micherechi. Am dorit să avem o seară frumoasă.”



Organizatorii seratei toţi aparţin celei mai de succes generaţii de dansatori, care în anii 1988 şi 1993, prin concursurile „Cine ce ştie?” au devenit cunoscuţi în toată Ungaria. Pe atunci a apărut un nou val de dansatori populari din Micherechi, care sub îndrumările coregrafului Gyalog László în 1988 a ajuns până în semifinala concursului naţional. Iar prin transmisiile directe la postul naţional de televiziune au dobândit o faimă în toată Ungaria. În 1993, dansatorii micherecheni au ajuns la culmile succesului. Numele lor s-a rostit împreună cu cel al celor mai mari ansambluri din Ungaria. Probabil şi datorită puterii comunităţii unite, în 1993 au ajuns în finala concursului „Cine ce ştie?”, ba mai mult acolo a obţinut locul doi la nivel naţional.



De atunci până acum nu demult coregraful ansamblului a fost instructorul de dans din Seghedin, Patyi Zoltán, care spune că: „Cel mai important este că în sat oamenii iubesc dansurile populare. Dansatorii, cei care își sacrifică timpul pentru dans, sunt oameni foarte populari, pentru că încălzesc sufletele sătenilor la manifestările de orice fel. Precum un popor este mândru de cultura și limba sa, acești tineri ne arată cultura lor în localitate și în alte părți.”



Erau perioade când în ansamblul care anul acesta îşi va sărbători aniversarea de 70 de ani de la înfiinţare au dansat şi trei generaţii diferite. La ora actuală, Echipa de Păstrare a Tradiţiilor „Gheorghe Nistor” din Micherechi stă dintr-un mic colectiv, opt perechi de tineri inimoşi şi extrem de talentaţi – ca şi înaintaţii lor – instruiţi de Vasile Papp junior.
Organizatorii jocului din 25 februarie au dorit să atragă atenţia asupra faptului că dansul şi muzica populară românească din Micherechi ar putea fi practicate de mult mai mulţi dansatori talentaţi. Gheorghe Berényi este unul dintre organizatori. „Am vrea ca activitatea culturală să fie la Micherechi cum a fost pe vremuri. Noi, foştii dansatori considerăm că la ora actuală tradiţiile sunt lăsate la o parte, şi nu se păstrează cum ar trebui.”
La jocul micherechenilor, alături de localnici au participat şi prietenii lor din Seghedin, Jula şi din judeţul Cluj, din România.

Şt. Crâsta

Comentarii