Un tânăr pasionat de crearea benzilor desenate

Matei Mihai Oros este elev în clasa a IX-a la Liceul „Nicoale Bălcescu” din Jula. Tânărul de origine română, cu ambii părinţi români născuţi în Micherechi, este preocupat de o artă foarte complexă, care îmbrăţişează scrisul, desenul, grafica, paginarea, imaginea. Într-un cuvânt este autor de benzi desenate. Odată cu această pasiune a început să-şi creeze o lume animată, inventează personaje de animaţie, care adună pe site-ul său fani dintre prietenii şi colegii de liceu şi unde semnează cu numele de „Dark Swat Comics”.


– Am fost pasionat de mic de desen. Prima dată am desenat în caiet tot ce mi-a trecut prin minte. Pe urmă am început să fac benzi desenate de câte cinci pătrăţele. Cu timpul am trecut de la creion la mouse-ul calculatorului, aşa că acum majoritatea benzilor desenate le fac pe calculator. În forma electronică am aproximativ 400 de pagini, de obicei un serial făcut la calculator are 15–16 pagini.
– Ce stil de benzi desenate este preferat de tine?
– Ai tendinţa să spui că toate sunt la fel, dar când pui una americană lângă una din Europa sau din Asia, începi să distingi nuanţele fiecăreia. Astăzi benzile desenate sunt foarte răspândite şi este greu să le compari făcând apel la cele mai mici detalii. Prima diferenţiere pe care trebuie să o facem este după format. Aici ne referim la mărime, număr de pagini, dacă sunt color sau alb negru şi felul în care se citesc. Benzile desenate se diferenţiază între ele şi după subiectele pe care le tratează. La acest capitol, cele mai particularizate benzi vin din Statele Unite, unde în mare parte regăsim personajul erou/super-erou. Acestea îmi plac şi mie foarte mult. Titlurile primelor reviste de BD americane indică şi genurile preferate de aceştia: detective comics, actions, crime, etc. Personajele americane au întotdeauna puteri supranaturale şi salvează lumea de la pericole.





– De ce este important pentru tine acest stil şi ce caractere foloseşti?
– Este important pentru că pot să-mi dezvolt imaginaţia, să dau drumul la fantezie. Exact ca în orice fel de creaţie sau artă trebuie să ştiu ce este acel „ceva” pe care vreau să-l prezint, să am imaginaţie. După ce am ideea, îmi scriu în minte ceea ce vreau să fac. Prima regulă este aceea de a nu ne impune limite ale imaginaţiei, ci este important să ne lăsăm ideile libere, să prindă contur. Prima dată apare personajul, acţiunea şi când acestea sunt proiectate atunci vine textul. Cam aşa ia naştere o bandă desenată.
– Lucrezi cu un program special? Te ajută cineva?
– Am un program special în care lucrez la calculator, se numeşte Gimp, şi fac cu el benzi desenate colorate. Mai demult aveam doar alb şi negru. Ceea ce fac este doar din proprie iniţiativă, este un hobby cu care mă distrez eu şi cei care sunt interesaţi şi intră la mine pe pagină.
– Le-ai arătat unui specialist în acest domeniu?
– Nu. Le văd doar prietenii mei. Nu m-am gândit încă la aşa ceva…
– Îţi place să desenezi, să citeşti benzi desenate, să scrii?
– Îmi place să desenez, însă cel mai mult îmi place să scriu.
– Ce altă preocupare sau pasiune mai ai?
– Îmi place să meşteresc tot felul de lucruri. Ultimul lucru pe care l-am făcut a fost un pistol. Dar dacă îmi permite timpul îmi place să fac diferite lucruri.

A.B.

Comentarii