Vizita ministrului de externe Teodor Meleşcanu, la Budapesta

Ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleşcanu, s-a aflat luni, 27 februarie, într-o vizită oficială la Budapesta, la invitaţia omologului său ungar, Szijjártó Péter. Întâlnirea a fost una de apropiere şi colaborare, un prim pas într-un proces prin care se doreşte ca „relaţiile dintre România şi Ungaria să devină un model”, după cum a subliniat domnul Meleşcanu. În cadrul vizitei, ministrul român s-a întâlnit şi cu câţiva reprezentanţi ai instituţiilor româneşti din comunitatea istorică din Ungaria, întrevederea având loc la Capela Ortodoxă Română din Budapesta, în prezenţa diplomaţiei româneşti din Ungaria şi a PS Epicop Siluan, în calitate de gazdă.


 
Programul vizitei ministrului român în Capitala Ungariei a inclus o întrevedere cu prim-ministrul ungar, Orbán Viktor, susţinerea unei alocuțiuni în cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor ungari, consultări cu ministrul Szijjártó Péter, urmate de o conferinţă de presă comună a miniştrilor de externe român şi ungar şi alte întâlniri şi dialoguri de cooperare şi colaborare, conform celor spuse de domnul Meleşcanu. „Cea mai importantă evoluţie, de la întâlnirea cu colegul meu ministru ungar, a fost dată de faptul că, la ora actuală, se manifestă o tendinţă de apropiere şi de dezvoltare a relaţiilor cu România. Chiar şi de a încerca şi să facem anumite lucruri împreună, pornind de la interesele statului maghiar cu drumurile peste graniţă, cu reţeaua de gaze inversă Arad–Seghedin, cu linie de înaltă tensiune, etc. Sigur că la întâlnire s-a vorbit şi despre problemele minorităţilor. Din păcate, noi avem foarte puţine cerinţe pentru că avem şi foarte mică comunitatea de români din Ungaria, în timp ce de partea maghiară este o disproporţie foarte mare, pentru că au o comunitate mare, puternică, foarte bine organizată, şi cu reprezentare politică în Parlament şi în Guvern, deci nu se poate face comparaţie”, a fost de părere ministrul Meleşcanu la întâlnirea cu românii din Ungaria.
Reprezentanţii organizaţiilor şi instituţiilor româneşti, sosiţi la întâlnire de la Jula, Micherechi, Seghedin şi Budapesta, s-au adresat domnului ministru cu probleme foarte reale de supravieţuire a instituţiilor, unele dintre ele privind funcţionarea sau existenţa acestora, precum şi despre necesităţile şi aşteptările pe care le au din partea statului român. A avut loc un schimb de opinii cu privire la problemele cu care se confruntă naţionalitatea română, cu accent asupra necesităţii unei implicări mai substanţiale a statului ungar, de susţinere a sferei civile şi a instituţiilor. S-a vorbit despre susţinerea de către statul român ale unor proiecte şi de modul în care acesta sprijină comunitatea, una din propunerile directe fiind legată de necesitatea unei prezenţe culturale mult mai importante a României în Ungaria, pentru asigurarea identităţii culturale, spirituale şi religioase. Au venit şi cereri concrete, cum ar fi necesitatea de a se finaliza lucrările de restaurare a clădirii din strada Holló unde funcţionează Capela Ortodoxă, în aşezămintele lui Gojdu, şi pentru amenajarea aici a unor spaţii în care să poată fi desfăşurate diferite activităţi de învăţare a limbii române, a istoriei române, înfiinţarea unui centru românesc la Budapesta. Din partea Primăriei din Micherechi s-a cerut prelungirea contractului pentru cele două posturi de profesori misionari pentru şcoala şi grădiniţa din Micherechi. Au fost adresate cereri pentru cursuri de perfecţionare pentru profesori în România, burse pentru studenţi la Catedra de Română a Universităţii din Seghedin, etc. 
Ministrul Teodor Meleşcanu a asigurat că unele dintre aspectele semnalate se află deja pe agenda dialogului cu partea ungară în materie de naţionalităţi, acestea fiind, totodată, în atenţia prioritară a autorităţilor române competente.

A.B.

Comentarii