Românii din Cenad, în excursie la Palatul Regal din Gödöllő

În organizarea Autoguvernării Românești din Cenadul Unguresc, al cărei preşedinte este Vasile Rotar, am avut ocazia să iau parte pe 10 iunie, alături de românii din Cenad şi de alţi localnici, la excursia făcută la Castelul Regal din Gödöllő, unul dintre cele mai mari castele baroc din Ungaria, construit acum 250 de ani. La ora actuală sunt restaurate două treimi din palat, renovarea complexului castelului începând prin anul 1990, iar din anul 1996 primeşte vizitatori de pretutindeni.


Castelul a fost construit de unul dintre cei mai însemnaţi aristocraţi maghiari ai secolului al XVIII-lea, ministrul cancelariei reginei Maria Tereza, contele de Grassalkovich I. Antal. El a creat un stil în domeniul construcţiilor castelelor din Ungaria. În vremea Monarhiei Austro-Ungare, castelul a fost locul de odihnă preferat al reginei Elisabeta (Sisi). Înainte de a ajunge în posesia familiei regale, Castelul din Gödöllő a fost şi în proprietatea familiei macedoromâne Sina. A fost cumpărat de George Sina în 1850, şi moştenit de Simeon Sina după moartea acestuia, în 1856. Acesta nu a fost decât o investiţie financiară. În cursul celor 14 ani cât au fost proprietarii castelului, membrii familiei Sina nu au locuit la Gödöllő şi, în cele din urmă, l-au vândut unei bănci belgiene în 1864, după cum ne-a informat cercetătoarea Maria Berényi.
După încoronarea lui Franz Joseph de la 8 iunie 1867, la Buda, ca rege apostolic al Ungariei, Palatul de la Gödöllő a devenit celebru odată cu intrarea sa în posesia familiei regale (respectiv a împăratului Franz Joseph, împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. până în 1916) și a împărătesei Elisabeta Amalia Eugenia cunoscută ca împărateasa Sisi.
După cel de-al Doilea Război Mondial, castelul a funcţionat ca şi cazarmă sovietică şi cămin social, motiv pentru care s-a produs deteriorarea lui lentă.
Perioadele istoriei castelului sunt prezentate de expoziţia permanentă (perioada baroc, şederile familiei regale în Gödöllő, iar apartamentul aripii Gizella prezintă evenimentele legate de castel până în zilele noastre). La fel au fost reconstruite teatrul baroc şi pavilonul din Királydomb.
În interiorul palatului am vizitat multe încăperi (din păcate, fotografiatul este interzis). În curtea castelui am putut admira puţin din parcul renumit al reginei Sisi, care în vremea aceea se întindea pe o distanţă de 30 km. Am vizitat castelul exact la zilele de sărbătoare ale încoronării familiei regale, la sărbătoare de 150 de ani, ocazie la care în curtea castelului au fost organizate tot felul de programe, şi înconjuraţi de domniţe de curte îmbrăcate frumos, de prinţi şi de prinţese ne-am simţit în lumea de poveste a împărătesei Austriei şi reginei Ungariei. Am admirat castelul cu mobilierul de epocă foarte frumos îngrijit, tablouri ale familiei regale, îmbrăcăminte folosită de familia regală, expoziţia de arme, superbele sobe de teracotă în stil Rococo, veranda reginei Elisabeta, apartamentul împăratului, cu biroul şi unele lucruri personale ale sale. În birou am remarcat un telefon şi un telegraf, primul telefon din oraş şi probabil printre primele din lume, despre care am aflat că împăratul nu suporta să le folosească, nu vorbea la telefon niciodată, i se comunica doar prin valeţi. Ghidul ne-a povestit o mulţime de poveşti picante despre viaţa la curte şi grija ieşită din comun (pentru acele vremuri) a împărătesei referitoare la părul său şi la îngrijirea personală.
După ce am explorat fiecare colţişor am mai avut puţin timp de relaxare la terasele din curtea castelului, ne-am cumpărat mici cadouri, am băut şerbet de viorele (preferat de Sisi), am imortalizat momentul într-o fotografie de grup şi ne-am întors acasă fericiţi că am văzut minunatul castel din Gödöllő.

A.B.

Comentarii