Amintiri prin fotografii - Fotoexpoziţie cu vechile familii româneşti din Cenadul Unguresc

La Cenadul Unguresc a fost vernisată recent o expoziţie de fotografii cu vechile familii de români din sat. Nu mai puţin de 19 familii şi-au adunat fotografiile vechi, imagini de la începutul anilor 1900, când satul Cenadul Unguresc era majoritar românesc. Expoziţia a fost realizată de către surorile Doina şi Magdalena Unc, care de mai bine de doi ani adună fotografiile, anul trecut fiind realizată cu alte câteva familii o expoziţie la Clubul Românilor din Cenad.

Vernisajul de anul acesta a avut loc de sărbătoarea „Înălţării Domnului”, când românii ortodocşi din Cenadul Unguresc sărbătoresc hramul bisericii, tradiţie la care vin acasă şi fiii satului din mai multe localităţi. Expoziţia a fost aranjată la biblioteca satului, şi a fost deschisă de către Magdalena Unc Turi, cea care s-a ocupat de scanarea, arhivarea fotografiilor şi aranjarea lor într-o expoziţie, imagini în care frumuseţea şi autenticul sunt păstrate de fotografia veche.




„Suntem mândri de această expoziţie şi onoraţi că putem folosi acest spaţiu expoziţional, fiind prima expoziţie deschisă în acest spaţiu după inaugurarea nu demult a Casei de Cultură, care a primit o haină nouă printr-un proiect european, înaintat de către Primăria locală. Bucuria frumuseţii acestor imagini ne-a dat curajul de a continua. Avem deja fotografii de la peste 20 de familii de cenădeni, plus fotografiile despre localitate, despre şcoală şi biserică. Toate astea ne-au dat curajul de a continua. Prin acest proiect am încercat dă aducem o amintire românilor care au trăit în acest sat şi împreună cu fiii satului, care s-au întors acasă cu această ocazie, să formăm din nou o familie”, a sus doamna Magdalena.
Marea parte a imaginilor prezente în expoziţie au fost pentru prima dată făcute publice. Prin această expoziţie s-a creat o punte între ceea ce a fost cândva Cenadul Unguresc şi ceea ce este acum. La expoziţie au contribuit cu fotografii familiile: Faur, Unc, Becan, Mărienuţ, Luţai, Rus, Suciu, Soc, Ungureanu, Pintea, Hidişan, Van, Achimaş, Bodirca, Ardelean, Vădăsan, Dehelean (de menţionat că din familiile Luţai, Suciu, Soc şi Vădăsan au fost mai multe).
La vernisaj a fost prezent şi PS Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, pr. paroh Aurel Becan, Farkas János, primarul localităţii, Vasile Rotar, preşedintele Autoguvernării Româneşti şi mulţi alţi invitaţi, localnici şi fii ai satului sosiţi de la Budapesta, Seghedin, Macău, Jula, etc.

A.B.

Comentarii