Copii români din Ungaria, premiaţi la Festivalul de Toacă și Clopote de la Victoria

În perioada 3–6 iulie, patru copii români din Ungaria, însoţiţi de pr. Visarion Tuderici, au făcut un pelerinaj în România vizitând mai multe mănăstiri şi obiective turistice, obiectivul principal al pelerinajului fiind participarea la Festivalul de Toacă şi Clopote de la Victoria, judeţul Braşov. Acest concurs are o existenţă de mai bine de două decenii, prima ediţie organizată pe plan local având loc în anul 1995, după care evenimentul a luat cu timpul o tot mai mare amploare, devenind festival naţional şi apoi internaţional, nume sub care s-a consacrat în ultimii 14 ani.

Anul acesta, la festival au participat 96 de copii (concurenţi) din toate colţurile României, dar şi din Serbia, Republica Moldova şi Ungaria, copii de grădiniţă până la copii de clasa a VIII-a inclusiv. Copiii însoţiţi de preoţi şi de alţi însoţitori s-au prezentat pentru concurs la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din oraşul Victoria, îmbrăcaţi în frumoase costume populare specifice zonei din care provenea fiecare.


Tinerii au reuşit să impresioneze asistenţa şi juriul prin talentul şi îndemânarea dovedite în mânuirea toacei. Credinţa le-a fost insuflată de preoţi, cei care i-au îndemnat să participe la acest festival şi i-au pregătit pentru competiţie.
Ungaria a fost reprezentată de patru copii: Boldog Denisa (clasa a VIII-a) din Micherechi, Szitás Ana (clasa a VIII-a) din Micherechi, Puican Ciprian (clasa a VII-a) din Alba Iulia şi Horvath Alexandru (clasa a IV-a) din Bătania, tineri pregătiţi cu blândeţe şi multă însufleţire de către părintele Visarion Tuderici, cel care ne-a informat despre eveniment şi despre rezultatele obţinute de tinerii noştri.
Festivalul a început cu o procesiune a costumelor populare, procesiune care s-a desfăşurat de la biserica din Victoria (organizatoarea festivalului) la Primăria localităţii, unde copiii au fost întâmpinaţi de primar împreună cu consilieri, şi s-a terminat în centrul oraşului, unde s-a încins o Horă.


Premiile s-au împărţit pe categorii de vârstă, iar copiii din Ungaria au fost la înălţime la categoria obţinând următoarele premii: Boldog Denisa – premiul 2, Szitás Ana – premiul 1, Puican Ciprian – premiul 3 şi Horvath Alexandru – premiul 2.
Cu această ocazie, părintele Visarion ne-a informat că folosindu-se de acest prilej minunat de a ajunge până la Braşov, după participarea la festival, a făcut cu tinerii un pelerinaj de neuitat pentru ei pe la importante mănăstiri din Oltenia şi nu numai. Astfel au vizitat Mănăstirea Crișan, Mănăstirea Prislop (unde s-au închinat şi s-au rugat la mormântul părintelui Arsenie Boca şi au vizitat peşterea Sfântului Ioan de la Prislop), Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Cârţişoara de la poalele Munţilor Făgăraş. Au trecut Transfăgărăşanul, unul dintre cele mai frumoase drumuri din România, au urcat la cascada Bâlea, la lacul Bâlea, au trecut peste barajul Vidraru şi au ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde s-au închinat şi rugat la Sfinta Muceniță Filofteia. Pelerinajul nu s-a încheiat aici, drumul lor a continuat pe la Mănăstirea Govora, Mănăstirea Dintr-un lemn, Mănăstirea Bistrița (unde s-au rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul), Mănăstirea Hurezi, Mănăstira Tismana (aici s-au închinat la moaştele Sfântului Nicodim cel Sfinţit, ctitorul mănâstirii), Mănăstirea Lainici de pe Valea Jiului (aici s-au rugat la moaştele Sfântului Irodion şi la icoana Maicii Domnului „Grabnic ascultătoare”) şi la mănăstirea Straja. La Târgu Jiu copiii au avut posibilitatea de a vizita operele lui Constantin Brâncuşi: Coloana infinitului, Poarta sărutului şi Masa tăcerii.


Traseul pelerinajului vorbeşte de la sine despre importanţa şi încărcătura acestuia. Avem încrederea că aceşti copii au avut parte de o experienţă unică alături de pr. Visarion, o excursie minunată, bine organizată, pe care, cu siguranţă, şi-o vor aminti cu plăcere mulţi ani înainte!

A. Becan

Comentarii