Cupa Internaţională de Şah „Al. Hoţopan” a găzduit şi un campion mondial

După câteva săptămâni de pregătire, pe 1 iulie, a fost organizată cea de a VIII-a ediţie a Cupei de Şah „Alexandru Hoţopan”, care s-a desfăşurat la sediul redacţiei revistei „Foaia românească” din Jula.
La competiţia de şah au participat, pe lângă jucătorii care vin de opt ani consecutiv la această întâlnire, şi mulţi jucători noi din Arad, Serbia şi Ungaria de la Rătişor, Bichişciaba, Jula, etc. S-a dat dovadă că tot mai mulţi profesionişti sunt curioşi de concursul nostru. Astfel, între cei 28 de şahişti prezenţi şi de data aceasta a participat la competiție Sida Flavia, care cu câteva săptămâni în urmă a obținut, la Iași, titlul de campion mondial la categoria de vârstă –7 ani.
Dintre jucătorii noştri de odinioară, din păcate, numai Petru Țapoș a participat la competiţie.
Cei 28 de fani ai şahului au concurat în şase categorii. După ce s-au adunat, organizatorii au alcătuit categoriile şi primele perechi la table.
Şi de data aceasta am avut onoarea să-l cinstim în mijlocul nostru pe domnul Florin Trandafir Vasiloni, consul general la Consulatul General al României la Jula, care a deschis competiţia.


Participanții la concurs au fost:
Seniori:
Categoria A: Pau Voina (Rătișor/Sârbia) Jovanovic Slavko (Rătișor/Sârbia) Rankov Petar (Rătișor/Sârbia) Bányai István (Jula), Petru Țapoș (Jula), Ábrahám Lajos (Jula), Câmpianu Alin (Arad)
Categoria B: jun. Krasznai Csaba (Budapesta), Orz Ștefania Ramona (Arad), Valaczkai Dávid (Budapesta)
Categoria C: Moțiu Victor (Arad), Sida Flavia Maria (Arad), Sida Flavius (Arad)
Categoria D: Borbola Csaba (Jula), Drazic Alexander (Rătișor/Sârbia), Jánk Andreea (Jula), Krasznai Csaba (Budapesta), Sallai János (Bichişciaba), Gheorghe Kozma (Bichişciaba)
Categoria E: Borbola Csaba Gellért (Jula), Hălmăjan Marian Mirel (Arad), Hălmăjan Julian Teodor (Arad), Szatmári Martin (Jula)
Categoria F: Balint Gurzău (Jula), Borbola Barna (Jula), Jakus Zétény (Jula), Márkus Tamás (Jula), Márkus Viktor (Arad)
Arbitrajul a fost şi de această dată profesionist, datorită faptului că Alin Câmpeanu a introdus toate rezultatele la calculator şi cu ajutorul căruia a împărţit perechile la table.
Diplomele, cupele, medaliile şi cadourile au fost înmânate de domnul Florin Vasiloni, Mitică Cosma, Alin Câmpeanu și Ioan Kozma (organizatorul competiţiei).
După premierea concurenţilor toţi participanţii am luat masa împreună (o pizza gustoasă) şi am avut ocazia să povestim şi să ne cunoaştem mai bine între noi.
*
Florin Vasiloni: – Vă mulţumesc că și de data asta m-aţi invitat la competiţia aceasta sportivă. E o mare bucurie să vezi înpreună la o masă români, sârbi şi maghiari, tineri şi vârstnici, femei şi bărbaţi, la o competiţie tradiţională organizată de românii din Jula. E un lucru frumos că, timp de opt ani, în fiecare vară vă amintiţi de unul dintre cei mai mari şahişti români de peste hotare, de domnul Alexandru Hoţopan, care a fost ziarist şi redactor-şef la Foaia Noastră. Promit că voi ajuta și pe mai departe să vă fac relaţii cu mai multe cluburi de şah din România. Organizatorilor le doresc mult succes şi pe mai departe ca să poată duce tradiţia aceasta cât mai mult, iar jucătorilor mult succes.


Pau Voina: – Mă bucur că am avut posibilitatea să particip la competiţia dumneavoastră. Nu m-am gândit că vor fi atât de buni concurenţi. A fost un concurs tare şi bine organizat. Sper să pot să vin şi la anul. Iar cu această ocazie doresc că vă adresez o invitaţie, între 4–6 august, la Rătișor, la competiția noastră.
Ábrahám Lajos: – M-am distrat bine şi m-am simţit bine la dumnevoastră. Cred că şi la anul o să ne întâlnim.
Mama lui Szatmári Martin: – Cu băiatul meu am participat la câteva competiţii, dar să ştiţi că aici ne-am simţit cel mai bine.
*
Concursul a fost sponsorizat de Florin Trandafir Vasiloni, consul general la Consulatul General din Jula, de săptămânalul „Foaia românească”, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, cărora le mulţumim tare mult pentru ajutor. Tablele ni le-a împrumutat pe gratis domnul Túróczi Géza.

Rezultatele concursului de șah „Al. Hoţopan” 2017

Categoria A
I. Pau Voina (Rătișor/Serbia)
II. Jovanovic Slavko (Rătișor/Serbia)
III. Rankov Petar (Rătișor/Serbia), Bányai István (Jula), Petru Țapoș (Jula), Ábrahám Lajos (Jula), Câmpianu Alin (Arad)

Categoria B
I. Orz Ștefania Ramona (Arad)
II. Valaczkai Dávid (Budapesta)
III.  jun. Krasznai Csaba (Budapesta)

Categoria C
I. Moțiu Victor (Arad)
II. Sida Flavius (Arad)
III. Sida Flavia Maria (Arad)

Categoria D
I. Drazic Alexander (Rătișor/Serbia)
II. Sallai János (Békéscsaba)
II. Krasznai Csaba (Budapesta), Gheorghe Kozma (Bichişciaba), Borbola Csaba (Jula), Jánk Andreea (Jula)

Categoria E
I. Hălmăjan Marian Mirel (Arad)
II. Hălmăjan Julian Teodor (Arad)
IV. Szatmári Martin (Jula), Borbola Csaba Gellért (Jula)

Categoria F
I. Márkus Viktor (Arad)
II. Jakus Zétény (Jula)
III. Balint Gurzău (Jula), Borbola Barna (Jula), Márkus Tamás (Jula)

MIC

Comentarii