Corul „Pro Musica” din Jula în pelerinaj în Episcopia Severinului şi Strehaiei

Cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, dar și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Nicodim, al Severinului și Strehaiei, Corul „Pro Musica” din Jula s-a aflat pentru două zile (9 și 10 septembrie 2017) într-un pelerinaj, efectuat la diferite biserici și mânăstiri din cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei, informează Biroul de Presă al Episcopiei Severinului.

Grupul coral, care a luat ființă în anul 1991, sub bagheta dirijorală a renumitului profesor Gheorghe Flueraș din Arad, iar din 2011 este condus de tânărul și talentatul profesor Adrian Bughi, tot din Arad, ucenic al maestrului Flueraș, a purces de data aceasta la drum, din orașul Jula, sâmbătă, 9 septembrie 2017, dis-de-dimineață. Grupul a fost compus din 25 de persoane.



Primul popas al pelerinajului s-a făcut la Mânăstirea Piatra Scrisă, din Episcopia Caransebeșului, unde a fost vizitată biserica veche a mânăstirii, cu renumita icoană făcătoare de minuni, a Preasfintei Treimi, pictată pe piatră.
Grupul a fost așteptat apoi, la intrarea în orașul Orșova, de pr. Mihai Zorilă, Consilierul Economic al Episcopiei Severinului și Strehaiei, care i-a condus la Mânăstirea „Sfânta Ana”, din acest oraș și le-a prezentat biserica și muzeul mânăstirii, dedicat ctitorului ei, renumitul ziarist și patriot Pamfil Șeicaru (1894–1980). Aici, membrii corului s-au întâlnit și cu Preasfințitul Părinte Siluan, care în dimineața aceleași zile a slujit împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Chiriarhul locului, la târnosirea bisericii noi, din Șimian (din apropiere de orașul Drobeta Turnu Severin), închinată Cuviosului Dorotei al Gazei.




În această primă zi, de pelerinaj pe pământuri mehedințene, Corul „Pro Musica”, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan și cu pr. Mihai Zorilă, au vizitat și alte biserici din Orșova și au făcut o croazieră pe Dunăre, până dincolo de Cazanele Mari, la peștera Ponicova, în timpul căreia au putut admira câteva dintre valorile deosebite, naturale și istorice, ale acestor locuri, precum Tabula Traiana, mărturie a trecerii odinioară, prin aceste locuri, a oștirilor împăratului Traian, sau Mânăstirea Mraconea și chipul sculptat în piatră al Regelui Decebal, pe spesele lui Iosif Constantin Drăgan, din Lugoj, fiind călăuziți, peste tot, de glasul înțelept și blând, presărat și cu umor, al Părintelui Mihai.
În aceeași seară, la cină, a fost sărbătorită una dintre membrele corului, doamna Maria Chiș, la împlinirea frumoasei vârste de 78 de ani.
Obiectivul principal al vizitei Corului „Pro Musica” la Severin a fost participarea la Sfânta Liturghie și concertul de cântări bisericești, pe care l-a oferit, la final, în fața clerului și credincioșilor de la Catedrala Episcopală din Severin, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci (10 septembrie 2017). Slujba a fost săvârșită de cei doi Ierarhi: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi din cele două Eparhii.
Coriștii români din Jula au fost primiți apoi de Preasfințitul Părinte Nicodim, la Reședința Episcopală din Severin, și au mai vizitat, de asemenea, vechea cetate din Drobeta Turnu Severin, Muzeul Porților de Fier și Mânăstirea Vodița, înainte de întoarcerea spre casă, unde au revenit cu amintiri frumoase și cu multă bucurie în suflete.
Pelerinajul a putut avea loc cu sprijinul financiar al Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, obținut printr-un concurs, al Autoguvernării Românești Județene din Bichișciaba și al Autoguvernării Româneşti din Jula, dar și al Episcopiei Severinului și Strehaiei, prin implicarea Părintelui Consilier Mihai Zorilă și a Secretarului Eparhial Iulian Pruiu, conducătorul Corului „Koinonia” al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Corul „Pro Musica” a împlinit, în anul 2016, 25 de ani de existență și activitate prodigioasă, desfășurată în scopul menținerii și promovării artei corale și identității românești și ortodoxe la românii din Ungaria și a primit atunci, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”.

Proiect realizat cu sprijinul:



Comentarii