Enescu şi Oedip, pe înţelesul elevilor din Jula

„Oedipe pe înțelesul tuturor și Sonata a III-a op. 25, »în caracter românesc« de George Enescu” este un proiect itinerant, conceput de baritonul Ștefan Ignat (concert, conferință și expoziție) în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu” din Bucureşti, inclus în manifestările Festivalului Internațional „George Enescu”, 2017. Acest eveniment de excepţie a ajuns, pe 4 septembrie, şi la elevii şi profesorii Liceului şi Şcolii generale „Nicolae Bălcescu” din Jula, datorită colaborării conducerii liceului cu Consulatul General al României la Jula (consul general Florin Vasiloni) şi cu Consiliul Judeţean Bihor (Ioan Mang, vicepreşedinte).

„Aceasta a fost cea de-a 28-a ediţie a concertului-conferinţă »Oedip pe înţelesul tuturor«, pe care noi îl prezentăm în ţară şi în străinătate. Prin acesta, noi dorim să punem în valoare limba română şi toate valorile culturale moştenite de la înaintaşii noştri. Nu am crezut că voi ajunge vreodată la Jula, dar cu ajutorul Consiliului Judeţean Bihor iată că am reuşit să facem posibilă această conferinţă. Cred că ne-am făcut o datorie de suflet, de a veni în mijlocul românilor din Jula”, ne-a declarat domnul Ştefan Ignat, la finalul concertului-conferinţă ce a durat aproape două ore.



Partea de conferinţă a fost susţinută de Ştefan Ignat, însă la partea de concert el a fost ajutat de muzicieni consacrați din România: soprana Florina Mariș-Hinsu, solistă și profesoară la Facultatea de Muzică a Universității din Oradea, Corina Murgu, concert maestru la Opera Națională Română din Timișoara și Liana Mareș, pianist corepetitor la Opera Națională București. În rândul publicului, alături de PS Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, doamna director Maria Gurzău Czeglédi, gazda evenimentului, a fost prezent şi renumitul tenor Corneliu Murgu, directorul general al Operei Naționale Române din Timișoara.


„Muzica unei opere este întocmai ca un giuvaer. Piatra preţioasă o constituie acțiunea, conflictul dramatic. Muzica este accesoriul esențial, iar drama este principalul element. Călăuzit de acest principiu am scris Oedipe.” (George Enescu)



„Noi prin aceste conferinţe nu vrem altceva decât să aducem mai aproape de inimile românilor opera enesciană, să o facem înţeleasă, ca noi românii să o dezvoltăm, să o protejăm. Ne-am bucurat foarte mult că la toate cele 28 de ediţii câte am avut până acum am avut public de diferite generaţii, de la tineri la mai puţin tineri. Oedip este opera operelor, cea mai grea dintre creaţiile lui Enescu, tocmai pentru asta am crezut de bine că e util să educăm publicul în spiritul de a înţelege cât mai bine şi a consuma cât mai uşor această grea operă”, ne-a mărturisit protagonistul evenimentului, Ştefan Ignat, care a mai spus că acest concert-conferinţă a fost prezentată până acum în diferite locuri, precum New York, București, la Muzeul Național „George Enescu”, la Casa Artelor, Opera Națională și Palatul Cotroceni, apoi la Sinaia, Tescani, Craiova, Timișoara, Brașov, Sibiu, Dorohoi, Oravița, Beiuș, Constanța sau Cluj. Dintre toate comunităţile româneşti din jurul României însă la românii din Ungaria au venit pentru prima dată.

E.Şimon

Comentarii