Întâlnirea fiilor satului la Bedeu, o zi cu multă încărcătură sufletească

În ziua de 30 septembrie, Autoguvernarea de Naţionalitate Română din Bedeu a organizat întâlnirea fiilor satului. Evenimentul s-a desfăşurat la Casa Culturală şi la Şcoala Bilingvă.
La eveniment s-au adunat mulţi oameni dragi, fraţi, prieteni, foşti şi actuali locuitori ai Bedeului, oaspeţi invitaţi. Ne-au onorat cu prezenţa Traian Kreszta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhász, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, primarul satului nostru Eszenyi Antal, mai mulţi preoţi greco-catolici din satele învecinate, artişti originari din Bedeu, cum sunt graficiana Adela Kiss şi pictoriţa amatoare Ványa Magdolna, echipa de dansuri „Doina Bihorului”, condusă de Gheorghe Gros.Manifestarea a fost inspirată de un motto: „Iarba verde de acasă să mă rătăcesc prin lume nu mă lasă…”. Să ne întoarcem tot timpul la rădăcini, pentru că de aici ne inspirăm, de aici ne alimentăm toată viaţa.Programul a început la ora 10, cu un cuvânt de salui al directoarei Elena Szilagyi, după care eleva Balogh Fanni din clasa a 5-a a recitat poezia „Templom és iskola” de Reményik Sándor. Zsíros Bálint, elev în clasa a 4-a a spus o poveste originară din Bedeu, cu titlul „Brişca lui Ionica”, poveste al cărei protagonist este regretatul jurnalist Ioan Sz. Kiss, tatăl graficienei Adela Kiss. Balogh Fanni a interpretat apoi cântece populare româneşti şi ungureşti.
După deschidere, fiii satului au luat parte la o slujbă religioasă în biserica greco-catolică, după care, la şcoala generală, a avut loc vernisajul unei expoziţii fotodocumentare şi a unei expoziţii din lucrările artistei Ványa Magdolna. Galeria de fotografii conţine în acest moment 220 de fotografii, pe care vrem să le îmbogăţim pe parcurs.Participanţii la eveniment au scris însemnări în Cartea Amintirilor, împărtăşindu-şi impresiile, amintirile personale. Musafirilor le-a plăcut foarte mult camera etnografică, care prezintă valorile culturii tradiţionale ţărăneşti din Bedeu. Am deschis şi o expoziţie din documente vechi ale şcolii. Pe „Peretele cu amintiri” fiecare participant a afişat câte-o fotografie de familie, câte-o amintire sau o întâmplare despre satul natal. Musafirii au primit în schimb câte-un magnet de frigider cu imaginea bisericii şi a şcolii.
Ansamblul „Doina Bihorului” i-a fermecat pe cei prezenţi cu minunatele dansuri şi cântece româneşti. Toată lumea s-a bucurat de un prânz gustos, cu tocană de oaie, gulaş cu fasole, pogăcele şi prăjituri pregătite de gospodinele din Bedeu.
Muzica a fost asigurată de cântăreţul Ioan Laszlo şi formaţia sa din Vărşand. După amiază toată lumea a dansat, a cântat, a depănat amintiri comune.
Bedeu este o mică insuliţă a românilor din Ungaria, unde întotdeauna este bine să revii, unde încă se vorbeşte limba română, unde tradiţiile populare sunt păstrate de copiii mici de la şcoală, care sunt foarte mândri de strămoşii lor, deoarece cei care nu au rădăcini, nu au trecut, prezent, dar nici viitor.
Pentru bedeuani graiul românesc înseamnă inima, sufletul, familia, tradiţia, munca, înseamnă o comoară strămoşească. Credem că limba română, folclorul bedeuanilor nu vor dispărea odată cu ultimul bătrân din sat, fiindcă datoria noastră este să le păstrăm cu demnitate, cu bucurie, cu omenie. Datoria generaţiei de mijloc este preluarea rolului de povestitor, ca întreaga lume pe care o numim „BEDEU” să rămână vie şi mai departe.

Autoguvernarea de Naţionalitate Română din Bedeu

Comentarii