Naţionalităţile din Ungaria se solidarizează cu minorităţile naţionale din Ucraina

Imagine de arhivă cu Comisia Parlamentară 
a Naţionalităţilor din Ungaria
Comisia Parlamentară a Naţionalităţilor din Ungaria sprijină hotărârea Parlamentului Maghiar despre „Legea ucraineană referitoare la violarea drepturilor educaţionale ale minorităţilor din Ucraina”. Acest subiect a fost dezbătut la şedinţa de marţi, 26 septembrie, a Comisiei Parlamentare din care fac parte cei 13 purtători de cuvânt ai naţionalităţilor din ţară. La şedinţa comisiei, condusă de slovacul Ian Fuzik, 11 membri au votat pentru şi 2 s-au abţinut de a judeca Legea învăţământului din Ucraina, promulgată zilele trecute de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, lege care va restrânge progresiv spaţiul acordat disciplinelor studiate în colegii şi în licee în limbile minorităţilor naţionale, puternic implantate în Ucraina, cum sunt limbile comunităţilor română, maghiară sau poloneză, în favoarea cursurilor în limba ucraineană. Această lege, care urmează să intre în vigoare în 2020, nemulțumește de mai multe săptămâni autoritățile țărilor din regiune.

Majoritatea purtătorilor de cuvânt ai naţionalităţilor şi-a exprimat acordul cu hotărârea Parlamentului de la Budapesta, care accentuează că noua lege a învăţământului din Ucraina încalcă dreptul la folosirea limbii materne nu doar în învăţământul maghiarilor din Transcarpatia, dar şi al celorlalte naţionalităţi din Ucraina, cum sunt bulgarii, grecii, polonezii, germanii, armenii, ţiganii, românii şi slovacii.
La şedinţă au participat 9 membri ai Comisiei, cei absenţi – purtătorii de cuvânt ai sârbilor, rusinilor, slovenilor şi armenilor – predându-şi dreptul de vot altor colegi, care i-au înlocuit. Singura care s-a abţinut la vot a fost reprezentanta ucrainenilor, Jaroslava Hartyányi, şi odată cu ea şi reprezentantul sârbilor, pe care tot doamna ucraineană l-a reprezentat. Motivul ei a fost că ucrainenii din Ungaria au trimis deja o scrisoare de protest pentru preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care şi-au exprimat solidaritatea cu maghiarii din Transcarpatia. Doamna Jaroslava Hartyányi a accentuat, totodată, că are senzaţia că trăieşte „în vremuri trecute” atunci când Comisia Parlamentară a Naţionalităţilor votează o hotărâre pe care Parlamentul Maghiar a votat-o deja, iar ei 13, cu toate că fac parte din Parlament, nu au drept de vot la şedinţele plenare, doar în propria lor comisie. Domnia sa consideră total inutilă această hotărâre a comisiei, dar a accentuat că organizaţiile ucrainenilor din Ungaria au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca preşedintele Poroşenko să nu promulge legea.
Slovacul Ian Fuzik a spus că sunt de acord cu situaţia specială în care se află purtătorul de cuvânt al ucrainenilor. Mai mulţi au fost de părere că, într-adevăr, hotărârea lor este cam întârziată, dar o simt utilă pentru a transmite un semnal de solidaritate cu hotărârea Parlamentului Maghiar şi cu minorităţile naţionale din Ucraina. Germanul Imre Ritter a spus că „trebuie să ne spunem şi noi părerea de fiecare dată când se restrâng drepturi educaţionale ale naţionalităţilor”.
La şedinţa Comisiei Parlamentare a Naţionalităţilor a participat şi subsecretarul de stat pentru naţionalităţi, Fülöp Attila, care, la conferinţa de presă ce a urmat, a spus că această hotărâre a comisiei este considerată de Guvernul ungar ca o apreciere a politicii de naţionalitate din Ungaria. El a accentuat că în Ungaria toate cele 13 naţionalităţi au şcoli în care se învaţă în limba lor maternă, iar Guvernul se străduieşte ca aceste instituţii să funcţioneze în condiţii cât mai bune, pentru a le asigura toate drepturile la păstrarea identităţii naţionale şi a limbii materne – se arată într-un comunicat al Agenţiei MTI.

E.Ş.

Comentarii