Amintiri din anii de liceu de acum o jumătate de veac

În ultima zi din luna septembrie, în fosta şcoală românească din Jula (azi biblioteca orăşenească) s-au adunat foştii elevi ai promoţiei 1963–1967 a Liceului N. Bălcescu din Jula. La întâlnire au participat 15 foşti elevi din totalul de 32, iar diriginte „onorific" a fost rugat să fie domnul Gheorghe Marc, care le-a fost diriginte în şcoala generală. Diriginta acestei clase de liceu, doamna Ana Crişan, de cinci ani nu mai este printre noi, la fel cum şi patru dintre foştii colegi s-au mutat pe lumea cealaltă. După un moment de reculegere, întâlnirea a continuat cu multe-multe amintiri şi povestiri plăcute din anii de liceu şi din experienţele de viaţă...

Cum a remarcat unul dintre participanţi, toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a aniversa o jumătate de secol de la despărţirea de anii de liceu, cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om. Ziua de 30 septembrie a fost o zi de toamnă minunată, numai bună pentru a depăna amintiri nostalgice. Alături de foştii elevi ai promoţiei 1963–1967 s-au aflat trei dintre profesorii lor de odinioară: Iuliana Jurău Rad, Ion Budai şi Gheorghe Marc.Recunosc, unele poveşti de viaţă eu le cunoşteam deja, deoarece am participat şi la întâlnirea acestei clase de liceu de acum cinci ani (având o legătură personală, pentru că mama mea a fost eleva acestei promoţii). Oricât aş fi crezut însă că mă voi plictisi, am petrecut ore plăcute ascultând poveştile de viaţă şi amintirile din băncile şcolii ale celor prezenţi la întâlnirea de promoţie. Au răspuns prezent la citirea catalogului următorii: Gheorghe B. Zsíros (originar din Bedeu), Magdalena Unc (Cenadul Unguresc), Maria Trippon (Apateu), Maria Pui (Micherechi), Gheorghe Papp (Apateu), Ana Munteanu (Jula), Maria Oros (Micherechi), Cornelia Mocan (Chitighaz), Petru Mihok (Otlaca-Pustă), Doina Misaroş (Jula), Teodor Kozma (Micherechi), Maria Gros (Chitighaz), Maria Magdalena Ţirle (Micherechi), Vasile Banyuta (Vecherd) şi Maria Aletean (Chitighaz).
În paranteze am însemnat localităţile de unde au sosit în urmă cu 50 de ani elevii din această clasă, nu locurile unde trăiesc ei azi, demonstrând că, pe acele vremuri, clasa era alcătuită din tineri care au venit din aproape toate localităţile româneşti din Ungaria, din satele bihorene şi până în cele din judeţul Ciongrad. Erau unii care nici nu cunoşteau limba română… Alţii au venit de-acasă ştiind limba română, dar mai puţin pe cea maghiară. Mulţi dintre ei şi-au făcut o carieră cu ajutorul limbii române. Alţii doar după mai multe decenii de la terminarea liceului şi-au dat seama că le este utilă în viaţă folosirea limbii române.
Un moment impresionant a fost când la finalul întâlnirii foştii elevi au cântat câteva melodii, în română, în maghiară şi una în limba rusă, învăţate cu decenii în urmă.
Ora de diriginţie de la fosta şcoală a continuat la restaurant, la masa albă, cu depănarea amintirilor comune şi a poveştilor de viaţă.

E.Ş.

Comentarii