Colaborare interinstituţională între Seghedin şi Vârşeţ

Întâlnire în baza acordului de parteneriat între Catedra de limba română din Seghedin şi Școala de Înalte Studii pentru Educatori „Mihailo Palov” din Vârșeț, Republica Serbia

Activitatea vastă a Catedrei de limba română a Universității din Seghedin este cunoscută atât în comunităţile româneşti din Ungaria cât şi, mai nou, comunităţii româneşti din Vârşeţ, Republica Serbia. Miercuri, 18 octombrie, o delegaţie din cadrul Catedrei de limba română din orașul Seghedin a onorat cu prezenţa invitaţia adresată de partenerii din Serbia, de la Școala de Înalte Studii pentru Educatori „Mihailo Palov” aflată în localitatea Vârșeț.

Între cele două instituţii există un acord de colaborare, respectiv un contract de parteneriat în ceea ce priveşte promovarea limbii şi culturii române peste hotare, în comunităţile istorice de români aflaţi dincolo de graniţele României. Acest acord a fost semnat în cursul anului trecut, când o delegaţie din Serbia a vizitat Catedra de limba română din Seghedin, cu ocazia evenimentului anual organizat pe tema întâlnirii Kossuth–Bălcescu și a semnării Acordului de pacificare româno-maghiar. Anul acesta a fost rândul celor din Seghedin să-i viziteze pe colaboratorii lor din Serbia. Şefa Catedrei, conf. dr. Mihaela Bucin, şi noul lector de limba română, dr. Szabó Zsolt, au fost primiţi de şcoala gazdă într-un cadru festiv. Directoarea Școlii de Înalte Studii pentru Educatori „Mihailo Palov”, dr. Prtljaga Jelena, a deschis festivitatea, adresându-le celor din delegaţie cele mai bune gânduri, accentuând faptul că această colaborare este şi va fi sprijinită în continuare de conducerea instituţiei pe care o reprezintă. Profesoarele de limba română, dr. Eufrozina Greonjanc și dr. Žujka Brinduša, șefa Catedrei de limba română, împreună cu profesorul și istoricul dr. Mircea Măran, inițiatorul evenimentului, au fost gazde deosebit de primitoare. Au participat de asemenea și profesori și elevi de la Liceul Românesc din Vârșeț.


Într-un cadru elegant, dar foarte cald și plăcut, două studente din anul întâi, Larisa Stratulat şi Melisa Ţăran, de la Școala de Înalte Studii pentru Educatori „Mihailo Palov” au recitat în limba română şi în limba sârbă poezia „Logos şi existenţă” de Petru Cârdu, iar studentul din anul al doilea de la Facultatea de Învăţători din Belgrad, departamentul din Vârşeţ, Maribel Popa, a recitat în limba română poezia lui Grigore Vieru intitulată „În limba ta”.
În cadrul evenimentului festiv, șefa de catedră de la Seghedin le-a vorbit celor prezenţi despre localitatea Seghedin şi despre Universitatea de Ştiinţe din oraşul de pe Tisa, arătându-le şi imagini despre cele prezentate, iar lectorul de limba română a prezentat istoricul Catedrei şi activitatea științifică și editorială din cadrul Catedrei. Traducerea în limba sârbă a fost asigurată de prof. dr. Mircea Măran şi de dr. Eugen Cinci. Delegaţia din Seghedin s-a întors acasă cu satisfacția întâlnirii cu o comunitate asemănătoare din țara vecină și cu încurajarea și entuziasmul de a continua colaborarea.
Vârșețul este un centru important al provinciei Voivodina și are o veche și stabilă comunitate românească, ce numără aproape 6000 de membri și reprezintă 11% din populația localității.

Lector dr. Szabó Zsolt, Seghedin

Comentarii