„Îi ajutăm pe cei mai puţin norocoşi ca noi, să zâmbească şi ei de sărbători” - Interviu cu Robert Ruja din Micherechi

Tradiţia la Micherechi de a colecta obiecte din felurite domenii şi alimente pentru cei săraci va continua de anul acesta sub o nouă formă organizată, în cadrul unei asociaţii nou înfiinţate „Asociaţia Miruna”. Începând cu anul 2007, la îndemnul lansat de tânărul Robert Ruja din Michrechi şi susţinut de Parohia Ortodoxă Română şi de Primăria din Micherechi, au fost colectate tone întregi de produse, alimente neperisabile, îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, articole de uz casnic şi piese de mobilier, aparatură electronică şi alte obiecte, pentru a fi oferite fraţilor aflaţi în nevoi, din România. Acestor oameni de bine li se alătură şi săteni de la alte confesiuni din localitate. Anul acesta, protagoniştii acestor acte de caritate s-au organizat într-o asociaţie, care recent a fost înfiinţată şi înregistrată la Tribunal. Preşedinte a fost ales tânărul Robert Ruja, care ne-a vorbit despre rolul organizaţiei.


 
– În urmă cu 10 ani, în 2007, am început la Micherechi acţiunile noastre caritabile de a-i ajuta pe cei nevoiaşi, şi de atunci în fiecare an ne-am implicat tot mai mulţi. Astfel, în urmă cu ceva vreme am hotărât să organizăm o asociaţie care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a fost înregistrată în luna octombrie a acestui an. Organizaţia se numeşte „Asociaţia Miruna 2017”, şi a primit numele fetiţei Miruna, din Tulca, pe care am ajutat-o împreună cu membrii asociaţiei şi a altor oameni inimoşi să fie operată aici în Ungaria, la Seghedin, salvându-i astfel viaţa.
– Câţi membri fondatori s-au unit în această organizaţie de binefacere?
– Membrii fondatori suntem 18, dar pe lângă aceştia suntem mult mai mulţi cei implicaţi. Suntem de toate religiile, ortodocşi, baptişti, penticostali, adventişti, avem tot felul de oameni printre noi.
– Care va fi prima acţiune în cadrul asociaţiei ce urmează să fie demarată?
– O să fie colectarea ajutoarelor, acţiune pe care o realizăm de 10 ani, dar acum o să fie în cadru legal, în cadrul asociaţiei. Aceasta o să fie prima acţiune, împreună cu împărţirea donaţiilor care sunt foarte, foarte multe şi anul acesta. Şi pe această cale doresc să le mulţumesc tuturor celor care se implică alături de noi, celor care ne ajută, oamenilor care prin noi ajută ca de sărbători să fie şi alţii fericiţi.




– Aveţi şi alte scopuri, planuri de viitor?
– Cel mai important este şi pe viitor să ajutăm oamenii bolnavi, săraci, din România, dar şi pe cei din Ungaria. Să căutăm oamenii cu dizabilităţi şi să-i ajutăm.
– Ofertele de caritate au depăşit demult graniţele Micherechiului. Am înţeles că vă aduc ajutoare tot mai mulţi oameni din Ungaria…
– Într-adevăr aşa este. După 10 ani pot să vă mărturisesc că ne ajută la un mare nivel atât din zonă cât şi de mai departe, chiar până la Seghedin şi Budapesta. Totodată primim şi din România ajutoare din judeţele Arad, Bihor, etc.
– Unde vor ajunge donaţiile de anul acesta?
– În luna decembrie, caravana cu ajutoare se va îndrepta spre judeţul Arad, în cadrul Episcopiei Aradului, în jurul localităţii Beliu sunt aproximativ 10–12 sate mai mici cu mulţi oameni săraci. Am fost la faţa locului cu părintele paroh Ioan Bun, şi am căutat locurile acestea, am vorbit cu primarii şi cu preoţii de acolo despre câte familii ar fi vorba. Vom pleca la drum pe 18 şi 19 decembrie şi vom duce darurile noatre pentru cei nevoiaşi.




– Ce valoare are o încărcătură de donaţii?
– Valoarea exactă nu se poate şti pentru că vin foarte multe haine şi lucruri pe care nu ştim cât ar costa dacă le-am cumpăra. Însă pot să vă spun că şi anul trecut am mers cu 6 maşini mai mari stil dubă sau microbus, cum vreţi să le spuneţi, şi cu un camion de 12 tone. Anual se adună 20 de tone de ajutoare.
– Ce simţiţi atunci când duceţi ajutoarele la săraci?
– Ceea ce simţim atunci nu se poate spune în cuvinte. Este cel mai bun lucru din lume pe care poţi să-l faci. Să vezi că se bucură de ceea ce la ducem, e foarte emoţionant. E foarte greu să vezi că în lume există aşa familii şi aşa oameni, dar venim de acolo cu bucurie în suflet şi cu nădejde şi noi planuri de viitor. Ne apropiem de sărbători cu paşi repezi, iar cel mai frumos dar pe care îl putem oferi în această perioadă este satisfacţia de a ajuta familiile nevoiaşe să zâmbească de sărbători, să-i ajutăm pe cei mai puţin norocoşi ca noi, pentru a le readuce zâmbetul pe chipurile mohorâte de viaţa grea pe care o duc zi de zi.

A.B.

Comentarii