Placă memorială pentru profesoara şi poeta Ana Crişan la Otlaca-Pustă

„Într-o casă văruită/ E linişte, nu-i zgomot./ Cred că eu sunt dăruită/ Cu pace şi cu noroc…” Aşa începe poezia de Ana Crişan, recitată de primăriţa Elvira Ardelean din Otlaca-Pustă, la evenimentul din vinerea trecută, 10 noiembrie, când Autoguvernarea Românească din Otlaca şi Asociaţia Culturală Română „Mihai Purdi” au organizat festivitatea de dezvelire a unei plăci în amintirea profesoarei şi poetei Ana Crişan.

Fosta profesoară de matematică a Liceului „N. Bălcescu” din Jula a fost foarte îndrăgită de otlăcani, precum şi ea s-a legat sentimental foarte mult de satul în care a copilărit. Ana Crişan s-a născut pe 7 septembrie 1937, în Chitighaz, dar avea doar un an, când rămânând orfană de tată, s-a mutat cu maică-sa în satul vecin, la Otlaca-Pustă. Sătucul copilăriei şi oamenii lui au rămas întipăriţi pe veci nu doar în sufletul ei, dar ei trăiesc mai departe prin poeziile scrise de doamna Crişan atât în limba română cât şi cea maghiară. A fost profesoară de matematică şi geometrie descriptivă la Liceul „N. Bălcescu” din anul 1961, după obţinerea diplomei la Dobriţân şi până la pensionare. A fost diriginta şi profesoara multor generaţii de elevi de liceu, a fost ani de rândul directoarea adjunctă a liceului, şi pe lângă asta avea o mare pasiune faţă de literatură, mai ales de poezii. „Matematică şi lirică? Da. Profesiunea mea de credinţă este afirmaţia lui G.Şt. Andone: «Matematicianul este un om senzitiv, un om căruia îi place să contemple seninătatea înălţimilor olimpice, sufleteşti sau fizice, e un om sensibil la frumuseţile lumii, la măreţia universului…»”, mărturisea Ana Crişan în postfaţa volumului de poezii „Lacrimi şi zâmbete”, apărut în 2004, în îngrijirea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria.Dacă ar mai trăi, la începutul lunii septembrie şi-ar fi aniversat 80 de ani de viaţă, dar acum 5 ani, pe 17 noiembrie, a părăsit pe veci această lume pământească. Amintirea ei este păstrată cu pietate de către prietenii ei din Otlaca, care anual organizează concursuri de recitare din poeziile ei, şi iată acum, i-au amplasat o placă memorială pe peretele Casei de cultură din Otlaca.
Despre consăteanca lor au vorbit organizatoarele evenimentului, Eva Bocior Karancsi, preşedinta Asociaţiei „Mihai Purdi” şi primăriţa Elvira Ardelean, preşedinta Autoguvernării Româneşti din Otlaca, iar despre activitatea ei de profesoară şi-a amintit doamna Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Liceului „N. Bălcescu” din Jula. Placa memorială a fost sfinţită de pr. paroh Calinic şi pr. Petru Puşcaş, după care rând pe rând au aşezat florile amintirii prieteni, colegi, rude, consăteni. Printre oaspeţii la eveniment s-au aflat Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula, care a fost însoţit de senatorul Şerban Nicolae, din Parlamentul României, Tolnai Péter, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bichiş, care a spus că se întoarce de fiecare dată cu mare bucurie în satul copilăriei sale, la Otlaca-Pustă.
Festivitatea a continuat cu un program de recitare a copiilor de la şcolile din Bătania şi Micherechi, iar un grup de eleve din Leucuşhaz au cântat melodii pe versurile doamnei Ana Crişan. Întâlnirea s-a încheiat cu o recepţie la care participanţii au stat cu plăcere povestind amintiri despre Ana Crişan şi petrecând câteva ore în liniştitul sătuc Otlaca-Pustă.

E.Ş.

Comentarii