Activităţi de păstrare şi promovare a tradiţiilor strămoşeşti la Grădiniţa românească din Micherechi

În atmosfera sărbătorilor de iarnă, cu decor de Crăciun şi colinde au întâmpinat copilaşii de la grădiniţa din Micherechi săptămâna trecută oaspeţii sosiţi la evenimentele găzduite de instituţia românească timp de trei zile, între 28–30 noiembrie.
Serbarea prichindeilor de la grădiniţă sub îndrumarea educatoarelor s-a desfăşurat cu invitaţi speciali din România, cu bunicuţe care i-au învăţat pe copii să facă prăjituri şi cu părinţi care au petrecut o zi cu micuţii lor în grădiniţă.
„Această sărbătoare a fost un prilej deosebit de a le arăta copiilor care ne sunt obiceiurile. Prin astfel de activităţi vrem să ne aducem aminte de strămoşi, pentru ca micuţii noştri preşcolari să ştie care ne sunt tradiţiile, rădăcinile şi valorile, şi totodată dorim să avem o colaborare strânsă şi cu părinţii copilaşilor. Scopul acestor activităţi este acela de îmbunătăţire a procesului de educare prin stimularea interesului şi educarea copiilor în vederea cunoaşterii, păstrării şi continuării tradiţiilor strămoşeşti”, a mărturisit directorul grădiniţiei, doamna Tünde Ruja Nyári.







În prima zi de activităţi, copiii au lucrat de zor cu doamnele Maria Sferle şi Clara Török, modelând o mulţime de turte cu miere pufoase de care nu s-au putut sătura, după ce au fost scoase din cuptor, dar au făcut turte în diferite forme şi culori şi pentru oaspeţii grădiniţei, căsuţe din turtă dulce şi flori de Crăciun.



În cea de-a doua zi, doamnele educatoare şi copiii au întâmpinat oaspeţii sosiţi din România, de la Vadu Crişului, întâlnirea aceasta fiind rodul bunei colaborări între Primăria localităţii Micherechi, Inspectoratul Judeţean Bihor şi Consulatul General al României la Jula. Delegaţia din Vadu Crişului, în frunte cu primarul localităţii Dorel Cozma, a venit la Micherechi cu tineri ai Ansamblului Folcloric „Moşuţ”, coordonat de prof. Liana Bot. Noutatea cu care au venit preşcolarii la şezătoare a fost diversitatea. Pe lângă costumele tradiţionale româneşti, cu care au fost îmbărcaţi, tinerii au adus cu ei tradiţia şezătorii de la ei din sat, cântece, dansuri, zicători, iar pentru că ne apropiem cu paşi repezi de sărbătorile de iarnă, tinerii ansamblului „Moşuţ” au interpretat mersul cu Steaua şi colinde româneşti. Copiii de la grădiniţă s-au bucurat că au cântat şi dansat împreună cu prietenii lor mai mari, sosiţi de la Vadu Crişului, iar la final, gazdele au servit musafirii cu pogăcele, ceai cald şi turte dulci, făcute în grădiniţă. Decorul a fost unul specific românesc cu ştergare ţesute din colecţia educatoarei Maria Netea Perdi, cusute şi brodate de bunica acesteia.



Bucuria s-a putut citi pe chipul copiilor, dar şi al cadrelor didactice, care îi ajută pe cei mici în activităţile zilnice să simtă şi să descopere armonia muzicii populare, frumuseţea costumelor tradiţionale româneşti, dar şi tradiţiile din ţara-mamă.
În cea de-a treia zi, activitatea a continuat într-o atmosferă de sărbătoare alături de părinţi, când au făcut împreună turte cu miere pentru Crăciun.

A.B.

Comentarii