O săptămână plină cu spirit şi veselie în stil românesc, la şcoala din Micherechi

Săptămâna Limbii Române a fost celebrată la Școala Generală Bilingvă de Naționalitate Română din Micherechi în perioada 20–24 noiembrie. Însuflețiți de bucuria de a participa la activități interactive, concursuri, prezentări și jocuri, elevii au avut parte de clipe minunate sub atenta îndrumare a dascălilor școlii.
Întreg programul a fost realizat pentru a-i face pe cei mici să aprecieze și să utilizeze cât mai mult limba maternă.
Luni, 20 noiembrie, la ora 12.00, a avut loc deschiderea oficială a Săptămânii Românești prin discursul doamnei director Ana Ruja, care a subliniat importanța păstrării identității și a limbii strămoșești. Tot luni, pentru clasele 1–4 a fost amenajată o sală de clasă sub forma unui mic cinema unde micuții au putut viziona o poveste în limba română, iar pentru clasele 5–8 a fost organizat concursul de citire expresivă. Începând cu ora 15.00, elevii au fost invitați în sala de sport a școlii care a devenit neîncăpătoare pentru activitatea „Hai la joc”, care a antrenat copiii în exersarea câtorva dansuri tradiționale, dar și moderne.







Marți, 21 noiembrie, școala a avut ca invitați părinții elevilor care au dorit să ia parte la desfășurarea orelor de curs. Activitatea „Ziua Porților Deschise” a adus împreună părinții, elevii și profesorii, respectiv învățătorii, care au avut parte de o experiență inedită și plină de emoție. De la ora 14.00, cei mici, clasele 1–4 au pregătit împreună cu învățătoarele decorațiuni dulci pentru Crăciun. Turta dulce decorată şi realizată de micuțele mâini a fost coaptă la fabrica de aluat din localitate. Clasa a 8-a a primit marți după-masă vizita colegilor de generație de la Școala Românească din Jula și împreună au discutat, au servit sandvișuri și clătite, iar mai apoi au jucat un meci amical de fotbal. În tot acest timp, clasele 5–7 au muncit împreună la realizarea unor panouri/afișe cu titlul „România prin ochii mei”, iar apoi o parte din ei au elaborat decorațiuni pentru Crăciun.






Miercuri, 22 noiembrie, începând cu ora 10.00, elevii au primit vizita instructorului de dans popular Laci Papp, care le-a vorbit copiilor despre experiența sa de dansator și instructor, și despre felul în care această moștenire culturală importantă pentru satul Micherechi a fost transmisă din generație în generație. Domnul instructor a pregătit pentru elevi și o prezentare video din cele mai reprezentative spectacole ale ansamblului din trecut până în prezent. Cu sufletul la gură, elevii au vizionat filmările și s-au bucurat când au recunoscut chipurile unor foști dansatori locali, care acum le sunt părinți, dascăli, vecini, etc. Clasele mici au pregătit după-masă mâncarea tradițională micherecheană „Coade de laboș”, cu care au servit apoi pe toată lumea. Cei mari au avut posibilitatea să se transforme în dascăli în cadrul activității „Schimbului de Roluri – profesori-elevi”. Tot cei mari, începând cu ora 14.00, au vizitat lăcașele de cult din Micherechi: biserica ortodoxă, adunările penticostale și pe cea baptistă.



Joi, 23 noiembrie, la ora 10.00, toți elevii școlii au participat la un concurs interactiv special, realizat pentru două categorii de vârstă: ciclul primar și ciclul gimnazial. Concursul celor mici a avut loc la școală, iar cei mari s-au întrecut în sala Casei de Cultură „Gheorghe Dulău”. În cadrul concursului pentru cei mari s-au regăsit probe de mimă, de găsit cât mai multe nume de porecle locale, de aflat răspunsuri la ghicitori și de îmbrăcat „boșoloaca”. La finalul concursurilor, toți elevii școlii, 1–8, au prezentat pe scena sălii casei de cultură un spectacol karaoke. Ei au fost apreciați pentru prestațiile lor cu ropote de aplauze din partea colegilor și a profesorilor. Toată lumea s-a simțit minunat iar la final s-au acordat premiile. După ora 14.00, elevii au decorat sălile de clasă.




Vineri, 24 noiembrie, începând cu ora 10.00, școala a primit invitații sosiți de la celelalte școli românești: din Jula, Bătania, Chitighaz și Aletea, pentru a lua parte împreună cu elevii din Micherechi la Concursul de Ortografie pe Țară „Gheorghe Martin”. La deschiderea evenimentului au luat parte domnul consul general de la Jula, Florin Trandafir Vasiloni, domnul viceprimar Bertold Netea, părintele paroh Ioan Bun, părintele profesor Visarion și colegii profesori însoțitori ai alevilor veniți din școlile mai sus menționate. Subiectele concursului au fost elaborate de doamna profesoară Stela Nicula Machhour din Jula. După discursul de primire a oaspeților, susținut de doamna directoare Ana Ruja, corul școlii a încântat audiența cu câteva cântece populare sub îndrumarea profesorului de muzică, Grigore Poiendan. După momentul muzical a avut loc prezentarea scenetei: „Tinerețe fără să învețe și viață fără de carte” sub îndrumarea doamnei profesor Mihaela Baicu. Publicul a primit cu bucurie cele două momente artistice.
La concursul de ortografie au luat parte 33 de elevi. După premiere, toată lumea a fost invitată la masă.
M. Baicu

Rezultatele Concursului de ortografie „Gh. Martin”

Clasele 3–4:
Locul I – Aida Stan, Bătania
Locul II – Agnes Puha, Micherechi
Locul III – Lenard Oliver Mark, Bătania
Menţiune: Andrei Miron, Micherechi

Clasele 5–6:
Locurile I – Daiana Sârghie, Micherechi şi Estera Iuraşoc, Micherechi
Locul II – Alexandru Horvath, Bătania
Locurile III – Ana Gurzău, Micherechi şi Greta Nagy, Micherechi

Clasele 7–8:
Locul I – Larisa Timea Vincze, Jula
Locul II – Roland Ristin, Bătania
Locul III – Petru Iova, Micherechi

Menţiune: Ioan Poiendan, Micherechi

Comentarii