Serata naţionalităţilor din Bichişciaba

Luna decembrie este aşteptată cu multă bucurie, marcată fiind de sărbători cu mult fast şi multe surprize. În fiecare an, serbările dedicate Crăciunului sunt deschise în judeţul Bichiş de Serata de Crăciun a Naţionalităţilor din Bichişciaba.
Festivitatea celor cinci autoguvernări de naţionalitate din oraş a avut loc pe 4 decembrie, în sala festivă a Primăriei, care a întâmpinat invitaţii la eveniment cu un brad gigant frumos împodobit.
Serata a găzduit un programul cultural a celor cinci naţionalităţi şi decernarea premiilor oferite de către autoguvernările de naţionalitate a slovacilor, polonezilor, românilor, germanilor şi romilor din oraş, celor care au contribuit la promovarea culturii, limbii şi tradiţiilor acestora, pentru cei care au depus eforturi în folosul comunităţii din Bichişciaba, exprimând prin această distincţie recunoştinţa pentru munca depusă.


Serbarea a început cu salutul adresat publicului de către primarului oraşului, domnul Szarvas Péter, care a vorbit despre valorile indiscutabile, multicolore ale naţionalităţilor din oraş, care însă rămân valori adevărate doar atunci, dacă comunităţile de naţionalitate îşi păstrează şi identitatea.


Programul festiv a continuat cu prezentarea unei mici părticele din cultura fiecărei naţionalităţi prezente, muzică corală, dansuri şi cântece populare, muzică clasică, dansuri populare şi muzică jazz. Românii au fost reprezentaţi în această seară de ansamblul de dansuri populare din Beiuş, care au pus în scenă dansuri populare şi un program de colinde. Manifestarea a continuat cu acordarea distincţiilor pe anul 2017. Autoguvernarea românească a acordat „Distincţia pentru românii din Bichişciaba” doamnei Livia Misaroş, româncă din Bichişciaba, care sprijină biserica ortodoxă românească din oraş, se ocupă de problemele bisericii din Bichişciaba şi de cea din Ciorvaş, întreţine relaţiile între credincioşi şi participă activ la acţiunile organizate de autoguvernare.


La eveniment au onorat cu prezenţa Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox al românilor din Ungaria, şi Eugen Gagea de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Evenimentul s-a încheiat cu o recepţie la Restaurantul Fiume din Bichişciaba.

A.B.

Comentarii