Naţionalităţile din Ungaria se pregătesc de alegeri parlamentare

Pe 8 aprilie, în ziua alegerilor parlamentare din Ungaria, şi naţionalităţile vor avea dreptul să-şi voteze reprezentanţii în Parlamentul de la Budapesta. Cele 13 naţionalităţi recunoscute în Ungaria au avut o astfel de posibilitate pentru prima dată la alegerile din 2014, atunci însă nici o minoritate neobţinând atâtea voturi (circa 22.000) ca să aibă deputat parlamentar cu drepturi depline, ci au avut doar câte un purtător de cuvânt, fiind ales primul de pe lista naţionalităţii respective. Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria, singura organizaţie care are acest drept, a întocmit şi a aprobat lista cu care va participa la alegerile din 8 aprilie. Românii înscrişi în registrul românesc vor putea vota o listă cu şapte nume, pe primul loc al listei aflându-se Traian Kreszta, actualul purtător de cuvânt al românilor, fost preşedinte al AŢRU în perioada 1998–2014. Cel care a fost propus să-i reprezinte pe români şi în următorii patru ani a fost aşezat în fruntea listei la şedinţa AŢRU din 6 februarie. La întrunirea deputaţilor AŢRU nu s-a vorbit nici un cuvânt despre planuri de activitate, acţiuni concrete în privinţa îmbunătăţirii situaţiei identitare a comunităţii româneşti din Ungaria. S-au votat doar nume fără nici un program electoral. Mai jos am adunat la un loc cele mai importante întrebări şi răspunsuri referitoare la alegerile parlamentare pentru naţionalităţile din ţară.

Până când şi unde se poate face înscrierea în registru?
Înregistrarea se face din proprie iniţiativă, nimeni nu va veni la noi acasă să ne întrebe dacă vrem sau cum vrem să votăm pentru lista naţionalităţii. Înregistrarea se poate face la primăria sau biroul electoral din localitatea în care locuim sau online, pe internet, la pagina www.valasztas.hu. Aici trebuie căutat capitolul: „nemzetiségi névjegyzékbe vétel”. După ce aţi pus X la „román” la capitolul II/A, să bifaţi cu X şi punctul II/B, care se referă la faptul că doriţi să votaţi pe lista naţionalităţii şi la alegerile parlamentare. (Dacă nu puneţi X la punctul B, veţi avea dreptul să votaţi ca român doar la alegerile de autoguvernări locale.) După înregistrare, veţi primi o confirmare prin poştă, la adresa de acasă.

Până când se pot face înscrierile în registru?
Înregistrările se pot face până pe 23 martie 2018, ora 16.00.

Câţi s-au înscris până acum în registrul românesc?
Până la încheierea ediţiei actualului număr (13 februarie), 814 persoane erau înscrise în toată Ungaria pentru a avea dreptul de a vota lista românilor la alegerile din 8 aprilie.

Cine sunt candidaţii de pe lista românească propusă de AŢRU?
Lista românilor cuprinde următoarele nume:
1. Traian Kreszta, 2. Tiberiu Juhász, 3. Elena Silaghi, 4. Erica Borbély, 5. Maria Gurzău Czeglédi, 6. Bertold Netea, 7. Mariana Negreu Vetró.
Toţi cei şapte candidaţi de pe listă sunt membri în Adunarea Generală a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria.

Cine poate desemna candidaţi de naţionalitate?
La şedinţa sa din 9 februarie, Comisia Electorală Naţională a acceptat cererea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria de a participa ca organizaţie de desemnare la alegerile parlamentare din Ungaria. Din partea fiecărei naţionalităţi recunoscute din Ungaria, doar autoguvernările pe ţară au dreptul de a depune liste electorale.

Câţi s-au înscris până acum în total în registrul naţionalităţilor?
Până pe 10 februarie, conform datelor Biroului Electoral Naţional, s-au înscris peste 45.000 de persoane în registrul naţionalităţilor, cu 10.000 mai mulţi decât acum patru ani. La alegerile parlamentare din 2014 s-au înscris în total 35.289 cetăţeni.
Până acum s-au înregistrat cei mai mulţi din rândurile ţiganilor, 20.183, după care urmează nemţii, 18.191 la număr. Celelalte naţionalităţi s-au înregistrat în următorul fel: 2057 – croaţi, 1617 – slovaci, 1005 – rusini, 814 – români, 513 – ucrainieni, 399 – sârbi, 271 – armeni, 241 – greci, 222 polonezi, 205 – sloveni, 160 – bulgari.

Câte voturi are un minoritar în Ungaria?
La alegerile parlamentare, acei cetăţeni care s-au înscris în registrul vreunei naţionalităţi vor avea dreptul să voteze doar candicatul independent din circumscripţia sa şi lista naţionalităţii la care s-a înregistrat. Pe lista partidelor nu va avea dreptul să voteze!

Dacă m-am înregistrat acum patru ani, mai trebuie să mă înregistrez şi acum?
Cei care s-au înscris în registrul naţionalităţilor cu ocazia alegerilor din 2014, acum nu mai trebuie să se înscrie din nou, deoarece acea înregistrare este valabilă permanent. După data de 9 februarie vor fi trimise prin poştă acasă la fiecare alegător documentele referitoare la alegeri, din care va reieşi şi informaţia dacă este înscris sau nu în registrul naţionalităţii.

E.Ş.

Comentarii