Nou/vechi şef la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

România are un nou Guvern şi primul premier femeie. Al treilea executiv PSD-ALDE în ultimul an, condus de premierul Viorica Dăncilă, a primit luni, 29 ianuarie, votul de încredere al Parlamentului. În seara zilei de luni, cabinetul de noi miniştri ai Guvernului condus de Viorica Dăncilă a şi depus jurământul de învestitură în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Schimbarea de guvern a adus şi schimbări de miniştri. În fruntea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în locul doamnei Andreea Păstîrnac, a fost numită şi învestită doamna Natalia Intotero


Aceasta s-a născut la 14 ianuarie 1976, la Brad. A absolvit Liceul pedagogic „Sabin Drăgoi” din Deva, apoi cursurile Colegiului de Institutori Limba Engleză din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara (1999–2002) şi pe cele ale Facultăţii de Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Engleză (2002–2006), obţinând diploma de profesor, potrivit site-ului www.cdep.ro.

Are diplomă de expert în relaţii internaţionale şi studii europene, precum şi diplomă de management politic. Este absolventă a cursului postuniversitar la Institutul Diplomatic Român (2008).
În perioada martie–octombrie 2009, Natalia Intotero a fost secretar de stat (Relaţii Interinstituţionale) în Ministerul Afacerilor Externe, iar în perioada mai–decembrie 2012 a fost secretar de stat la Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României. Înainte de a fi numită ministru la MRP, doamna Intotero a fost deputat din partea PSD în circumscripţia electorală nr. 22 Hunedoara.
La doar o zi de la depunerea jurământului de ministru, sute de români cer desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni după ce Natalia-Elena Intotero a venit la conducerea acestuia, scrie site-ul dcnews.ro. „Ministerul Românilor de Pretudindeni este o structură inutilă care ar putea să existe ca secție în cadrul MAE. Sprijinul românilor emigrați este acordat prin ambasade, iar Institutul Cultural Român, care generează și implementează proiecte culturale, aparține de Parlament. Susținem că nu este nevoie de un întreg minister fără utilitate, cu posturi plătite din bani publici și dorim ca banii care s-au prevăzut în buget pentru administrarea acestui artificiu funcționăresc să fie donați asociațiilor care sprijină copiii cu autism", se arată într-o petiție care circulă pe Internet.

„Fiecare dintre voi poate fi un ambasador al țării noastre”
La finalul mandatului său de ministru al românilor de pretutindeni, doamna Andreea Păstîrnac a transmis următorul mesaj tuturor românilor din afara granițelor: 


„Dragi prieteni, Anul 2017 a reprezentat o perioadă în care preocupările permanente din cariera mea profesională s-au împlinit cu sprijinul vostru și alături de o echipă extraordinară din cadrul nou înființatului Minister pentru Românii de Pretutindeni. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu voi, cei care trăiți în afara granițelor și am înțeles de aproape care vă sunt preocupările și speranțele, și, cel mai important, am văzut dorința de a vă implica în proiecte legate de România. Nu uit că fiecare dintre voi poate fi un ambasador al țării noastre și mă bucur că am putut să vă cunosc și să vă fiu alături. Doresc să urez succes noii echipe a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, precum și tuturor asociațiilor românești, cu speranța că vor continua demersurile în sprijinul păstrării și promovării identității românești.”

E.Ş.

Comentarii