Sărbătoarea primăverii la Seghedin

Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta, în parteneriat cu Consulatul General al României la Seghedin sărbătoresc venirea primăverii prin organizarea unui concert susținut de Formația DuoVivo (Taga Radu – fagot, Marco Ristic – acordeon) şi a unui atelier de confecționare a mărțișoarelor, care va fi însoțit de o prelegere despre tradiția, geneza, obiceiurile şi legendele legate de Mărțișor. Atelierul va fi susținut de artista plastică Adela Kiss. Evenimentul va fi organizat în ziua de marţi, 6 martie, cu începere de la ora 18.00, la Filiala Seghedin a ICR (6720 Seghedin, Piaţa Dugonics, nr. 2).
Cu această ocazie, artistul plastic Adela Kiss va susține o prelegere despre obiceiurile şi legendele legate de Mărțișor, iar publicul prezent va putea urmări în timp real etapele de creare a mărțișoarelor şi fiecare doritor va putea să își confecționeze propriul mărțișor.
Filiala Seghedin a ICR Budapesta va înmâna publicului prezent cartoline (în limba maghiară şi română) în care este explicată semnificația Mărţișorului. Moștenit din cultura dacilor şi romanilor, mărțișorul reprezintă un simbol al primăverii, iubirii şi purităţii. Prin tradiţie, mărţişorul este un dar purtător al tuturor cuvintelor nerostite, dar trăite, de către cel care îl oferă către cel care îl primeşte. Unul dintre cele mai vechi obiceiuri româneşti este şi cel al mărţişorului. Practica lui se întâlneşte doar în spaţiul românesc şi la popoarele din sudul Dunării, care l-au preluat.

Formația DuoVivo s-a înființat în anul 2016, la ideea şi cu ajutorul solistului Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, pianistul Sorin Petrescu, şi este alcătuită din Taga Radu, absolvent în 2013 al Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timişoara, secţia interpretare muzicală – Fagot, şi Marco Ristic care este şi el student la acordeon în cadrul Facultății de Muzică a aceleași Universități. Formația a debutat în premieră în luna noiembrie a anului 2016, în Festivalul Internațional de Muzică Nouă INTRADA din Timişoara, având onoarea de a cânta în premieră Cavatina pentru Fagot şi Acordeon de L. Manzat, fiind invitată şi în ediția următoare din 2017. Anul trecut au fost invitați să cânte şi la Arad, în Festivalul „Iubiți Muzica Românească”.

Comentarii