Campanie AŢRU pentru alegerile parlamentare minoritare din Ungaria


Conducerea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a organizat prima întâlnire de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 8 aprilie a.c. în ziua de joi, 8 martie, în sala mare a Centrului Cultural Românesc din Jula. În faţa unui public numeric destul de redus, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlament în perioada 2014–2018, Traian Kreszta, a făcut un fel de dare de seamă despre activitatea pe care a depus-o în anii trecuţi, punând cel mai mare accent pe asigurarea fondurilor pentru funcţionarea în condiţii cât mai bune a şcolilor şi grădiniţelor româneşti (de la Jula, Bătania, Aletea, Chitighaz, Săcal-Bedeu) preluate de AŢRU şi vorbind despre un plan important din viitorul apropiat, şi anume, construirea unor noi săli de sport pentru şcolile din Bătania şi Chitighaz. În discursul său, ţinut la început în limba română, continuat apoi în limba maghiară, Traian Kreszta, care a fost preşedintele Autoguvernării pe Ţară timp de 16 ani, în perioada 1998–2014, şi care conduce şi acum lista cu şapte candidaţi a AŢRU pentru alegerile parlamentare din Ungaria, a spus că într-un fel este mai bine că naţionalităţile din Ungaria au fiecare doar câte un purtător de cuvânt (fără drept de vot) în Parlament, şi nu un deputat cu drepturi depline, pentru că în acest fel cei 13 reprezentanţi ai naţionalităţilor nu pot fi manipulaţi de partidele politice maghiare. 
Kreszta mai este de părere că limba şi identitatea românească numai în acele instituţii de învăţământ pot fi păstrate şi întărite, care aparţin AŢRU, referindu-se aici concret la cazul şcolii din Micherechi, care nu aparţine „marii familii” a AŢRU. În programul electoral al listei AŢRU s-a pus un accent mai mare pe investiţii în clădiri (construcţii noi la şcoli şi grăniniţe, renovări la casa-muzeu de la Chitighaz), decât în subiecte legate de viitorul identitar al comunităţii istorice româneşti din Ungaria, aspecte legate de păstrarea limbii materne româneşti sau păstrarea valorilor culturale româneşti din Ungaria.
Preşedintele AŢRU, Tiberiu Juhász, cel care ocupă locul 2 pe lista AŢRU, a spus la forum că se poate lăuda cu o colaborare foarte bună între AŢRU şi actualul purtător de cuvânt Traian Kreszta, şi a vorbit despre importanţa mersului la vot în ziua de 8 aprilie, „ca să demonstrăm că suntem o comunitate viabilă în Ungaria”. Vorbitorii au încercat să-i convingă pe toţi cei circa 25 de participanţi la forum (dintre care şase au fost candidaţii de pe listă, ceilalţi fiind angajaţi ai instituţiilor AŢRU sau membri ai Clubului Pensionarilor Români din Jula) să se înscrie în registrul electoral românesc şi pe 8 aprilie să nu voteze partidele politice maghiare ci lista românească a AŢRU.
Înscrierile se pot face până vineri, 23 martie. Până la încheierea ediţiei noastre, au fost înregistrate 843 de persoane pentru a putea vota lista AŢRU.
Forumul electoral de la Jula s-a încheiat cu împărţirea unor obiecte de propagandă (pixuri, căni, umbrele şi tricouri cu sigla AŢRU şi în culorile roşu, galben sau albastru) şi cu o recepţie.
E.Ş.

Comentarii