„Cupa carnavalului”, o competiţie a fotbalului şcolar, la Leucuşhaz


„Cupa carnavalului”, organizată la Lecuşhaz de 17 ani consecutiv, s-a dovedit a fi o adevărată olimpiadă a fotbalului şcolar. Este vorba despre o competiţie de fotbal pe teren redus, la care participă elevi de la toate şcolile din Ungaria în care se predă limba română. Anul acesta, la competiţia din 23 februarie, au participat elevi, băieţi şi fete, în echipe mixte, de la zece şcoli din localităţile: Chitighaz, Aletea, Micherechi, Leucuşhaz, Pocei, Săcal, Bătania, Jula, Cenad şi Apateu.
Competiţia a fost organizată şi finanţată de către Autoguvernarea Românească din Leucuşhaz, în colaborare cu Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria şi cu Centrul de Documentare al AŢRU, la eveniment fiind prezenţi şi reprezentanţii AŢRU, preşedintele Tiberiu Juhasz şi Gheorghe Cosma, şef de oficiu.
Au avut loc peste douăzeci de meciuri, tinerii fiind arbitraţi de către arbitrii István Bíró şi Tamás Bíró.








Pasiunea pentru fotbal se naşte şi se educă încă din copilărie. De aceea, Gheorghe Santău, preşedintele Autoguvernării Românilor din Leucuşhaz, gazda evenimentului şi cel care a contribuit la iniţierea acestei competiţii sportive în anul 2001, ne-a mărturisit că şi-a dorit să promoveze acest sport în rândul copiilor şi tinerilor fiind motivat şi de faptul că în urmă cu 37 de ani, profesorul de educaţie fizică din Leucuşhaz, Teodor Fenyvesi, a organizat aici prima „Cupa Coşbuc”, astăzi „Cupa prieteniei”. „Ne bucurăm că suntem gazdele acestui eveniment. Această Cupă a Carnavalului o organizăm de obicei în luna februarie, după cum dovedeşte şi denumirea acesteia, când sunt în toi serbările de carnaval, iar şcoala generală din localitate ne oferă sala de sport foarte adecvată pentru o astfel de competiţie. În urmă cu 37 de ani, aici la Leucuşhaz a avut loc primul concurs de acest gen, “Cupa Coşbuc”, azi cu numele de “Cupa prieteniei”, care anul acesta va fi organizată iar la noi la Leucuşhaz, în luna mai. Ne bucurăm să avem astăzi la Leucuşhaz tineri şi profesori din zece localităţi şi sperăm să putem organiza încă mulţi ani înainte aceste întâlniri”, ne-a spus domnul Gheorghe Santău.
A.B.

Rezultate finale:

Locul 1 – Jula
Locul 2 – Pocei
Locul 3 – Chitighaz
Locul 4 – Apateu
Locul 5 – Micherechi
Locul 6 – Cenadul Unguresc
Locul 7 – Leucuşhaz
Locul 8 – Săcal
Locul 9 – Bătania
Locul 10 – Aletea








Comentarii