„Portrete din Jula” văzute prin ochii Adelei Kiss


Galeria Centrului Cultural „Erkel Ferenc” din Jula găzduieşte în aceste zile o nouă expoziţie a tinerei artiste Adela Kiss, care a adus în faţa publicului portrete ale unor personalităţi binecunoscute în oraş, cum sunt pictorii Gheorghe Cohan şi Rozalia Koszta, compozitorul Erkel Ferenc, etnomuzicologul Halmos Béla, poetul Simonyi Imre şi, poate cel mai drag sufletului românilor din Jula, dascălul Teodor Oltean. La vernisajul din 9 martie a expoziţiei „Portrete din Jula” s-au adunat mulţi admiratori ai activităţii graficienei Adela Kiss, absolventă a Liceului „N. Bălcescu” din Jula şi a Academiei de Artă „Ion Andreescu” din Cluj. Expoziţia poate fi văzută până pe 6 aprilie.
Vernisajul a început cu miniconcertul doi tineri julani, Cristofer Cozma şi Nagy Gyula Ferenc, care au cântat la trombon melodii de Jean-Baptiste Loeillet, după care expoziţia a fost deschisă de istoricul de artă Gyarmati Gabriella, de la Muzeul „Munkácsy” din Bichişciaba.


„Adela Kiss este grafician, designer, pictor, dar şi sculptor, ceea ce poate pe unii o să-i surprindă. Artista a colaborat cu grupul artistic internaţional ART IST, expunând statui în aer liber într-un orăşel din Austria. Totuşi pe Adela o cunoaştem ca pe un artist grafician care lucrează cu multă migală, foarte punctual. În lucrările ei grafice umorul uneori este exagerat până la grotesc, ne face să zâmbim, dar tot atunci nu ironizează. Lucrează fără vitriol. Ştie că orice creaţie artistică are nevoie de un sens, o învăţătură, un mesaj, dar bineînţeles şi de public, pentru ca să existe legătura de comunicare între creator şi privitor”, a spus istoricul de artă, care a mai evidenţiat că Adela Kiss îşi exprimă legătura personală cu oraşele în care a trăit sau trăieşte prin lucrările sale din ultimii 7–8 ani. Am văzut expuse şi la expoziţia recentă lucrări grafice despre oraşul natal (Jula), oraşul de rezidenţă actuală (Budapesta), oraşul în care a studiat (Cluj), oraşele în care a călătorit şi de care se leagă sufleteşte (Szentendre, Gödöllő sau Londra).Titlul expoziţiei actuale „Portrete din Jula” se referă la acele şase tablouri, create special pentru publicul julan, care prezintă personalităţi importante pentru viaţa culturală din oraş. Toţi cei şase au fost născuţi în oraşul Jula. Adela Kiss, când se gândeşte la Erkel Ferenc, compozitorul Imnului Ungariei, îl vede pe acesta cu o coafură aranjată cu note muzicale, barba şi mustăţile ilustrând cel mai mare hotel din oraş. Pictorul Gheorghe Cohan poartă pe frunte imaginea „Bivolului tolănit”, o capodoperă timpurie a sa, iar pictoriţa Rozalia Koszta este foarte uşor de recunoscut datorită inconfundabilei frizuri care o caracteriza, iar gulerul bluzei artistei este de fapt imaginea atelierului ei din bulevardul Béke. Din portretul poetului Simonyi Imre nu putea lipsi nicidecum ţigara şi cravata cu buline, precum nici curtea renumitei Cofetării de 100 de ani, la etajul căreia a trăit poetul. Până şi din fumul ţigării poetului iese – ce altceva decât – o poezie… Etnomuzicologul Halmos Béla are în loc de mustăţi două viori. Am putea crede că portretul preferat şi, de fapt, şi personalitatea preferată a celor pictaţi în tablouri este al dascălului Teodor Oltean, singurul pe care artista l-a cunoscut foarte bine încă din copilăria sa. Teodor Oltean a fost figura emblematică a şcolii româneşti din Jula, care a rămas în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca un pedagog cu o vastă cultură şi un foarte bun şi mândru român. Atât printre ai lui, cât şi printre unguri.


La încheierea vernisajului, artista Adela Kiss a mulţumit în limbile română şi maghiară tuturor celor care au onorat cu prezenţa, în mod special domnului Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul României la Budapesta.
E.Şimon

Comentarii