Teatrele din Arad şi Jula se pregătesc de o coproducţie comună


Pe 21 februarie, conducerile oraşelor înfrăţite Arad şi Jula au semnat protocolul de colaborare culturală pe anul 2018. Agenda culturală a acestui an cuprinde: expoziții, competiții sportive, colaborări în domeniul educației, asistenței medicale, schimburi de experiență între organizațiile de tineret, precum și întâlniri de lucru între arhitecți cu scopul protejării monumentelor istorice. Acordul de colaborare a fost semnat de primarul oraşului Jula, Görgényi Ernő, şi viceprimarul municipiului Arad, Bognar Levente.
Primarul Julei a prezentat câteva evenimente concrete din ultima perioadă: pe 7 martie va avea loc la Jula un meci de fotbal între reprezentanţii primăriilor celor două oraşe, meci care va avea retur pe 23 mai, la Arad. În ziua de 3 mai, în Muzeul din Arad va avea loc o expoziţie de artă plastică a artiştilor din Jula. Între 11–13 mai, la Jula va avea loc o conferinţă despre succesul întreprinderilor sociale, la care vor fi invitaţi şi arădenii. Pe 25 mai şi pe 8 iunie vor avea loc concursuri de pescuit, prima dată la Jula, apoi la Arad. Între 17–26 august, o delegaţie a oraşului Jula va participa la Zilele Aradului. Pe 6 octombrie vor comemora împreună cei 13 ofiţeri martiri de la Arad, iar în 7 noiembrie se va organiza la Jula manifestarea tradiţională „Stângeri de mâini”, care va fi sărbătorită şi la Arad, pe 7 decembrie.
Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale oraşelor înfrăţite este totuşi cel care va rezulta în urma colaborării dintre Teatrul din Jula, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și Teatrul Kamaraszínház din Arad. Directorii celor trei instituții de cultură au semnat un acord pentru o coproducție inedită. Este vorba despre piesa de teatru „Rosencrantz și Guildenstern sunt morți” de Tom Stoppard, care va avea în distribuţie şi actori arădeni. Ea va putea fi vizionată în 14–15 iulie la Jula, iar în noiembrie la Arad.
Acordul de înfrățire între cele două orașe Arad şi Jula a fost semnat acum 24 de ani. Scopul declarat a fost acela de întărire a legăturilor dintre comunităţile situate de o parte şi alta a frontierei prin colaborări culturale.
E.Ş.

Comentarii