Conferinţă de specialitate la Szarvas pentru pedagogii de naţionalitate din Ungaria


Cadre didactice şi reprezentanţi ai naţionalităţilor română, germană şi slovacă, au participat pe 18 aprilie la cea de-a 7-a ediţie a conferinţei pedagogilor de naţionalitate, organizată la Facultatea Pedagogică „Gál Ferenc” din Szarvas.
Anul acesta întâlnirea a avut loc sub genericul „Trăind în credinţă – Copilul viitorul naţionalităţilor” („Hittel élni – A gyermek a nemzetiségek jövője”). Din comunitatea românească au participat un număr mare de educatoare şi învăţători, unii dintre ei absolvenţi ai acestei catedre de română, dar şi alţi profesori de la şcolile româneşti din Ungaria, precum şi Florin Vasiloni, consul general al Românei la Jula, Tiberiu Juhász, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi Maria Gurzău Czeglédi, directorul Liceului „Nicoale Bălcescu” din Jula.

Prima parte a conferinţei s-a desfăşurat în şedinţă plenară, urmată de lucrări pe secţiuni ale celor trei naţionalităţi. Şedinţa în plen pentru toate naţionalităţile a fost moderată de către dr. Lipcsei Imre Phd, decanul facultăţii din Szarvas. S-a pus accent pe importanţa predării în şcolile de naţionalitate, s-a vorbit despre cât de important este rolul şi locul naţionalităţilor din Ungaria, despre religie şi importanţa învăţării limbii şi promovării culturii şi tradiţiilor la şcolile de naţionalitate. La şedinţa plenară au luat cuvântul distinşi invitaţi, printre care dr. Kiss-Rigó László, episcopul romano-catolic de Szeged-Csanád, Dankó Béla, deputatul parlamentar din Szarvas, Babák Mihály, primarul oraşului Szarvas, Igor Furdik, consul general al Slovaciei la Bichişciaba, Florin Vasiloni, consul general al Românei la Jula, Ritter Imre, deputatul nemţilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhász, preşedintele AŢRU, au mai adresat cuvinte de salut şi alţi reprezentanţi ai celor trei naţionalităţi, consilieri locali şi judeţeni.




Parlamentarul Ritter Imre a vorbit despre importanţa faptului că germanii au un reprezentant cu drepturi depline în Parlament, fiind singurul deputat de naţionaliate cu drept de vot în urma alegerilor parlamentare de la 8 aprilie 2018. A mai subliniat faptul că din această poziţie pe care o are o să-i susţină şi pe ceilalţi purtători de cuvânt ai celorlalte 12 naţionalităţi în toate problemele pe care le au aceştia. Ritter Imre a susţinut şi o prelegere despre învăţământul de naţionalitate şi concepţia de predare în şcolile de naţionalitate, vorbind despre poziţia limbii materne în şcolile de naţionalitate germană şi a prezentat şi o statistică privitoare la instituţiile de învăţământ germane din Ungaria, în care predau 1044 de educatoare la grădiniţele de naţionalitate şi 1890 de cadre didactice, învăţători şi profesori. Nu s-a sfiit să vorbească nici despre situaţia precară în care se află poziţia limbii materne în şcolile de naţionalitate şi a menţionat faptul că este foarte important ca pedagogul să vorbească cu plăcere limba maternă pe care o predă elevului său.





La întâlnirea de la Szarvas, fiecare naţionalitate a venit şi cu un scurt program cultural, elevii de la Şcoala generală şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula au prezentat publicului un program de dansuri populare româneşti, un grup de copii de la Şcoala generală germană din Gyomaendrőd a adus un dans vesel german, iar din partea naţionalităţii slovace un grup de fete a deschis programul evenimentului cu cântece slovăceşti, acompaniate la ţiteră.
După şedinţa plenară oaspeţii au fost împărţiţi pe secţiuni, fiecare naţionalitate separat, iar la secţiunea română, condusă de prof. univ. dr. Florea Olteanu, şeful Catedrei de limba română din Szarvas, au fost prezentate lucrări didactice de specialitate de către Maria Gurzău Czeglédi, Mihaela Birescu şi pr. Petru Puşcaş. A luat cuvântul şi Tiberiu Juhász, preşedintele AŢRU, care a vorbit despre buna colaborare şi funcţionare a şcolilor aflate în administrarea autoguvernării pe ţară, familie din care le pare rău că este absentă şcoala din Micherechi.
Consulul general român Florin Vasiloni a susţinut şi la secţiunea română un discurs în care diplomatul român a vorbit despre ofertele statului român de burse de studiu în România, burse la care s-au prezentat deja pentru anul viitor şase tineri din comunitate, precum şi despre taberele pentru copii etnici români din Ungaria. Anul acesta, Ungaria a primit din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni 150 de locuri la taberele ARC.
A.B.

Comentarii