O interesantă întâlnire personală cu artistul Ioan Nyisztor


„Material de schiţă în verde”, cu acest titlu s-a deschis recent o nouă expoziţie din lucrările colegului nostru grafician şi webdesigner, Ioan Nyisztor, tehnoredactorul revistei noastre „Foaia românească”, în aula Liceului „Madách Imre” din Salgótarján. Vernisajul artistului român, originar din Micherechi, a fost prilejuit de împlinirea a 95 de ani de la înfiinţarea liceului.

Organizatoarea evenimentului, Shah Gabriella, directoarea Muzeului Dornyay Béla” din Salgótarján, a explicat într-un mod surprinzător motivul pentru care această expoziţie s-a deschis în acest oraş din nordul Ungariei, aflat la sute de kilometri de localitatea Jula, unde trăieşte şi activează artistul: între Muzeul „Dornyay” şi graficianul Ioan Nyisztor există o legătură de colaborare de mai mulţi ani, graficianul tehnoredactând mai multe publicaţii, albume şi afişe ale instituţiei pe care o conduce, dar toate aceste colaborări s-au realizat doar la distanţă, pe cale electronică, şi niciodată până acum nu s-au întâlnit personal. Această întâlnire faţă-n faţă a adus de la sine şi naşterea ideii de a deschide o expoziţie din lucrările lui Nyisztor.



Aşa cum s-a explicat şi în cuvântul de deschidere al expoziţiei, titlul neobişnuit al lucrărilor expuse derivă din atracţia artistului faţă de mediul înconjurător, faţă de natură. La final, Ioan Nyisztor le-a vorbit tinerilor şi profesorilor de la liceul maghiar din Salgótarján despre metodele lui tehnice de creare a compoziţiilor şi despre modul cum le realizează la calculator.
E.Ş.

Comentarii