Excursie imaginară prin istoria şi cultura românilor

Dragi cititori,

Ne-am gândit să vă propunem o excursie imaginară prin istoria şi cultura românilor. În fiecare săptămână vă vom prezenta o imagine. Vă adresăm rugămintea de a încerca să recunoaşteţi, să vă documentaţi ce reprezintă respectiva imagine şi să ne împărtăşiţi şi nouă la ce concluzie aţi ajuns, scriindu-ne la adresa electronică: foaia@foaia.hu
Bustul din imagine se află într-un oraş din România, nu departe de Jula. Este ridicat în amintirea şi spre recunoştinţa faţă de o româncă născută cu 210 ani în urmă, în 1801, în oraşul Bichiş. Fiică de preot, aceasta a devenit una dintre cele mai mari protectoare ale învăţământului românesc din Ungaria. Cu un an înainte de a muri, în 1863, îşi întocmeşte testamentul, prin care creează o fundaţie care îi poartă numele. Din fondurile acesteia s-au acordat apoi, anual, 12 burse pentru elevii şi studenţii săraci, dar merituoşi, de religie ortodoxă şi de origine română din judeţele Bihor, Bichiş şi Cenad. Mulţi dintre aceşti bursieri au devenit medici, jurişti, preoţi, profesori, arhitecţi, învăţători. Un liceu din oraşul în care se află bustul din imagine poartă, de asemeni, numele acestei personalităţi. Despre cine e vorba?

Întrebare: Cum se numeşte femeia reprezentată de acest bust? În ce oraş din România se găseşte bustul? Ce instituţie îi poartă şi azi numele?

Răspunsul la întrebarea din numărul trecut: „Masa tăcerii”, lucrarea sculptorului Constantin Brâncuşi, care se află alături de „Coloana Infinitului” şi „Poarta Sărutului” în Ansamblului Monumental din Târgu Jiu. Lucrată în calcar, „Masa tăcerii” reprezintă masa la care stau soldaţii înaintea confruntării cu inamicul. În acelaşi timp, scaunele reprezintă timpul dispus în clepsidre. Unii fac o analogie cu Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci.

Comentarii

  1. Petru din Seghedin
    Este bustul Elenei Ghiba-Birta si se afla in fata liceului din Arad care ii poarta numele (fostul liceu Miron Constantinescu)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu