Rămâi cu bine, şcoală dragă! Serbarea de absolvire a celei de-a 59-a promoţii a Liceului „N. Bălcescu” din Jula

Ziua de 30 aprilie a fost o zi deosebită în viaţa acelor 39 de absolvenţi ai Liceului „N. Bălcescu” din Jula. În ziua lacrimilor de despărţire şi, totodată, a lacrimilor de bucurie, tinerii absolvenţi au ajuns la o piatră de hotar din viaţa lor. Alături de colegi şi diriginte, părinţi, fraţi şi rude, au trăit clipe cu o încărcătură emoţională deosebită. Absolvenţii, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, prin cântări şi versuri şi-au luat rămas bun de la copilăria inocentă, senină şi plină de bucurii. Ei au fost priviţi cu ochii înlăcrimaţi de cei dragi, dorind să fie alături de ei la ceasul despărţirii de liceu. Directoarea Maria Gurzău Czeglédi a călăuzit absolvenţii cu acele gânduri, care înseamnă podoabele sufletului şi i-a salutat pe toţi cei prezenţi cu: Hristos a înviat!
Directoarea s-a arătat a fi încântată de rezultatele elevilor din clasa a XII-a. Din 39 de elevi, pentru o activitate deosebită au primit lauda corpului profesoral elevii Matei Repisky, Monica Rocsin, Nora Rocsin, Amalia Stan şi Francisc Czanik. Lauda directorului i s-a acordat elevilor Melinda Faszli, Vasile Ionuţ, Gheorghe Rocsin şi Enikő Stekli. Lauda dirigintelui a fost acordată absolvenţilor Ioan Benye, Devald Marco Boca, Zoltán Lengyel, Edina Nyistár, Vasile Patric Paksi, Alexandra Poiendan, Szabolcs Teodor Ruja, Oliver Soós, Andor Székely, Gheorghe Martin, Barbara Ciotea, Aurica Gurzău, Maria Martin, Dorian-Alexandru Murariu, Andrea Rotar, Iuliana Sferle, Orsolya Bíró şi Ştefan Kondor.
În timpul anilor petrecuţi la liceu, un singur elev a susţinut atestat la limba engleză, la nivel superior, elevul Nathan Demény, la nivel mediu elevii Matei Repisky, Edina Nyistár, Alexandra Poiendan şi Vasile Patric Paksi. Nu demult, Gheorghe Rocsin a susţinut examen reuşit la limba română, la grad mediu. Tot aici s-a anunţat că acel elev, care la examenul de bacalaureat din limba şi literatura română va susţine rezultatul la 80% şi încă din două materii de bacalaureat va da examen în limba română, acela va primi atestat de limba română la gradul mediu.





Directoarea a continuat cu înmânarea Plachetelor „Bălcescu”. În anul 1984, doamna Lucia Borza a înfiinţat prima fundaţie în favoarea elevilor de la liceu, Placheta „Bălcescu”, care se acordă acelor elevi care au rezultate deosebite la studii, dar şi în domeniul limbii şi culturii româneşti şi la activităţile legate de păstrarea şi de transmiterea valorilor culturale româneşti. În acest an, Placheta „Bălcescu” a fost înmânată gemenelor Monica şi Nora Rocsin din Micherechi, şi elevei pasionată de artă, literatură şi muzică, Amalia Stan din Bătania. Diploma Fundaţiei „Pro Discipulis” a fost înmânată de preşedinta fundaţiei Ana Rocsin Nagy pentru elevul Matei Repisky, ca recunoştinţă pentru rezultatele obţinute la mai multe concursuri şi pentru pasiunea de fotografiat, precum şi absolventului Francisc Czanik. Placheta doamnei Iuliana Jurău Rad a fost înmânată elevilor cu o conduită exemplară, Gheorghe Rocsin şi Andreea Rotar. Placheta profesoarei Ana Crişan a fost înmânată elevului cu rezultate exemplare la disciplina matematică. Cel mai bun matematician a fost Matei Repisky. Elevei Melinda Faszli, membră a Teatrului Român de Amatori, înzestrată cu talent de recitare şi cu un deosebit simţ etic şi estetic, i-a fost înmânată diploma Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria.
La serbarea de adio a promoţiei 2007–2011 au fost de faţă Ioan Fodoreanu, consul general al României la Jula, Radu Florea, consul al României la Seghedin, Galbács Mihály, viceprimarul oraşului Jula şi dr. Gheorghe Ruja, vicepreşedinte al Autoguvernării Româneşti din Jula şi membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria.
Luni, 2 mai, absolvenţii au revenit în bănci pentru susţinerea testelor naţionale la limba şi literatura maghiară, marţi, 3 mai, la examenul în scris la matematică, miercuri, 4 mai, la istorie. Joi, 5 mai, câţiva elevi au dat examenul de bacalaureat în scris la limba engleză, pe 9 mai vor continua examenele în scris la limba şi literatura română. Pe 11 mai vor avea loc examenele în scris la biologie, pe 12 mai la chimie, pe 16 mai la informatică, iar ultima zi de examen va fi pe 17 mai, la fizică. În luna iunie vor urma examenele de bacalaureat la oral.
Ana Cioca

Comentarii