Excursie imaginară prin istoria şi cultura românilor

Dragi cititori,
Ne-am gândit să vă propunem o excursie imaginară prin istoria şi cultura românilor. În fiecare săptămână vă vom prezenta o imagine. Vă adresăm rugămintea de a încerca să recunoaşteţi, să vă documentaţi ce reprezintă respectiva imagine şi să ne împărtăşiţi şi nouă la ce concluzie aţi ajuns, scriindu-ne la adresa electronică: foaia@foaia.hu.


Clădirea din fotografie se află pe faleza unui oraş de la malul Mării Negre. Proiectul clădirii a fost realizat de Daniel Renard, un architect de origine franceză, în vârstă de 32 de ani, care, la începutul anilor 1900, locuia în România. Este prima clădire din România concepută în stil Art Nouveu (Secession, Jungenstil). Construcţia a fost începută în 1907 şi finalizată în 1910. La 15 august 1910, edificiul a fost inaugurat în prezenţa principelui Ferdinand, după care a fost închiriat lui Alphonse Hietz, proprietar de restaurante şi hoteluri din Bucureşti.
În timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost transformată în spital, ajungând şi victimă a bombardamentelor. Cu arhitectura sa neobişnuită, imobilul străjuieşte şi azi litoralul românesc, în aşteptarea strălucirii de altă dată.
Întrebare: despre ce edificiu e vorba şi în ce oraş se află acesta?

Răspunsul la întrebarea din numărul trecut: Prima casă memorială din România este Bojdeuca scriitorului Ion Creangă, aflată în cartierul Ţicău, din oraşul Iaşi. Marele povestitor a locuit aici între anii 1872–1889. Deseori i-a călcat pragul bunul său prieten, Mihai Eminescu. Creangă a mărturisit că, la Bojdeucă, deţinea un număr mare de pisici, botezate cu numele unor persoane reale din viaţa sa. Una dintre ele era Mărioara, numele zgârcitei sale mătuşi din Humuleşti, personaj al „Amintirilor din copilărie”.

Comentarii