O nouă rază de speranţă pentru românii din Ungaria

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, a subliniat miercuri, 1 iunie, la Budapesta, în cadrul celei de-a VIII-a sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, importanţa alocărilor financiare adecvate pentru asigurarea protejării identităţii lingvistice şi culturale a minorităţii române din Ungaria, informează un comunicat de presă difuzat de MAE. Oficialul român a avut miercuri, la Budapesta, şi o întrevedere cu reprezentanţii Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, prilej cu care au fost abordate problemele care preocupă minoritatea românească din Ungaria şi posibile soluţii, inclusiv în cadrul oferit de Comitetul de specialitate pentru minorităţi naţionale. Printre acestea s-a evidenţiat finanţarea mass-media de limba română, educaţia în limba română şi eventuale soluţii pentru combaterea fenomenului etnobusiness-ului.

Astfel, oficialul român a subliniat importanţa alocărilor financiare adecvate pentru susţinerea procesului educaţional în limba română din Ungaria şi a solicitat părţii ungare să identifice soluţiile adecvate pentru garantarea funcţionării catedrei de limba română din cadrul Universităţii din Seghedin. Printre elementele care au fost propuse de partea română pentru a fi introduse în viitorul protocol al acestei sesiuni a Comitetului de specialitate se regăsesc: sprijinirea financiară a mass-media în limba română din Ungaria (pe viitor, săptămânalul tradiţional a românilor din Ungaria, „Foaia românească” ar putea deveni publicaţie istorică, soluţionându-se astfel problemele actuale grave de finanţare), asigurarea unei finanţări corespunzătoare pentru Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria, sprijinirea comunităţii locale din Micherechi în vederea accesării fondurilor europene pentru construcţia unui centru cultural, finalizarea construcţiei şcolii „Lucian Magdu” din Bătania, alocarea de fonduri pentru restaurarea lăcaşurilor de cult ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi recunoaşterea statutului de biserică istorică în noua lege a cultelor.
În cadrul lucrărilor, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat faptul că, pentru România, Comitetul reprezintă un instrument deosebit de util pentru menţinerea dialogului, consolidarea cooperării şi identificarea de soluţii adecvate pentru problemele cu care se confruntă minoritatea românească din Ungaria şi cea maghiară din România. Totodată, oficialul român a reiterat importanţa pe care partea română o acordă respectării şi dezvoltării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor.
Discuţiile s-au axat pe identificarea şi agrearea recomandărilor ce urmează a fi puse în practică de cele două părţi, pentru perioada următoare. Având în vedere complexitatea subiectelor abordate, părţile au convenit ca, în perioada imediat următoare, să aibă loc discuţii la nivel tehnic, pentru finalizarea textului protocolului, urmând a fi organizată o reuniune suplimentară pentru semnarea acestuia.
Delegaţia română a fost condusă de Bogdan Aurescu, iar delegaţia ungară de doamna Répás Zsuzsanna, sub-secretar de stat pentru comunităţile maghiare din afara graniţelor în cadrul Ministerului Administraţiei şi Justiţiei.
În aceeaşi zi de 1 iunie, Bogdan Aurescu s-a întâlnit şi cu Németh Zsolt, secretar de stat politic în MAE ungar. Au fost discutate aspecte ale relaţiei bilaterale, precum şi ale agendei europene, fiind subliniată importanţa organizării şedinţei comune a Guvernelor român şi ungar în luna octombrie 2011, în România. De asemenea, a fost reiterat sprijinul părţii ungare pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Bogdan Aurescu a mai adresat felicitări Preşedinţiei ungare pentru succesele înregistrate, printre care se regăsesc Strategia UE pentru regiunea dunăreană şi cadrul european pentru incluziunea socială a minorităţii roma, se evidenţiază într-un comunicat al MAE.
E.I.

Comentarii