Români din Seghedin, în vizită la românii din Hódmezővásárhely

Asociaţia Culturală a Românilor din Seghedin şi Catedra de Limba şi Literatura Română din cadrul Facultăţii Pedagogice „Juhász Gyula” a Universităţii din Seghedin au organizat, pe 15 mai, o excursie la Hódmezővásárhely. Această excursie a fost primul program comun al celor două comunităţi de români, care nu la Seghedin s-a desfăşurat ci la Hódmezővásárhely. La foarte multe ocazii am fost noi invitaţii românilor din Seghedin, iar cu această ocazie ne-am bucurat să fim gazde. Vizitând oraşul împreună cu prietenii noştri de pe cealaltă parte a Tisei, parcă totul a devenit mai impunător şi pentru noi, cei care locuim aici. 


Itinerarul excursiei a fost vizita la Sinagoga recent renovată de către primărie şi la Muzeul Holocaustului, precum şi o plimbare prin centrul oraşului unde se află Biserica Ortodoxă Sârbească construită între anii 1783–1807. Din comunitatea bisericească făceau parte în acea perioadă comercianţi greci, sârbi şi mulţi români ortodocşi. La început slujbele au fost ţinute de preoţi români veniţi de la Arad, iar azi biserica fiind în posesia bisericii sârbeşti la slujbele la care participă atât sârbii cât şi românii din oraş sunt oficiate de părintele Svetomir Milicici de la Desca.
Plimbându-ne pe bulevardul Kossuth am admirat clădirile impunătoare, palatele, statuile şi creaţiile de artă plastică în aer liber. În programul excursiei a figurat şi vizita la Muzeul Memoriei, instituţie care şi-a deschis porţile în anul 2006. Aici, pe lângă expoziţia permanentă, unde vizitatorul poate să vadă momente din viaţa şi ocupaţiile locuitorilor din Hódmezővásárhely din ultimele cinci decenii, am admirat şi câteva din picturile expuse ale artistului plastic julan Gheorghe Cohan, care a trăit în acest oraş. Ultimul program cu oaspeţii de la Seghedin a fost deplasarea la şoseaua principală nr. 47, unde se află monumentul eroilor români căzuţi în 1919.
Am petrecut o zi foarte plăcută împreună cu prietenii noştri din Seghedin şi ne-am despărţit cu gândul de a petrece şi pe viitor astfel de zile frumoase împreună şi să avem o colaborare cât mai rodnică.
Din grupul românilor de la Seghedin au făcut parte: Dan Constantin, Radu Florea, Razvan Ciolcă (reprezentanţii Consulatului General al României la Seghedin), dr. Mihaela Bucin (şef al Catedrei de limba română de la Seghedin), prof. Gheorghe Petruşan (preşedintele Autoconducerii Româneşti de la Seghedin), Tiberiu Boca (redactor-şef al redacţiei româneşti de televiziune din Seghedin), Iulia Kaupert (redactorul responsabil al redacţiei în limba română a Studioului radiofonic din Seghedin), iar din partea Autoguvernării Româneşti din Hódmezővásárhely am însoţit excursioniştii subsemnata şi dr. Ioan Radici.
Ana Benye Poinar

Comentarii