Serbare de rămas bun la Jula – „Să nu uiţi limba, religia, rugăciunea mamei tale”

Pentru 23 de absolvenţi ai Şcolii generale „Nicolae Bălcescu” din Jula s-a organizat, pe 19 iunie, serbarea de absolvire. Sute de oaspeţi s-au adunat la Centrul Cultural Românesc pentru a urmări această festivitate, care este o piatră de hotar în viaţa tinerilor sărbătoriţi.



În deschidere, directoarea Maria Gurzău Czeglédi s-a adresat absolvenţilor cu sfaturi şi îndemnuri pentru viaţă: „Dragă tinere, corabia vieţii tale, care de 14 ani navighează pe oceanul vieţii, a ajuns la o piatră de hotar. De pe această piatră de hotar poţi să priveşti şi înapoi şi înainte, şi în trecut şi spre viitor. Dacă priveşti înapoi, ştii bine că această corabie a ta până acum a călătorit pe o apă liniştită, cristalină, fără vânturi, fără valuri, fără furtuni. Însoţitorii tăi au fost părinţii iubitori cu aripile lor ocrotitoare, bunicii tăi iubitori, fraţii, surorile, învăţătorii, profesorii şi prietenii din copilărie. Iar dacă priveşti înainte, spre viitor trebuie să ştii că în călătoria ta corabia ta va fi întâmpinată şi de valuri şi de vânturi, de ploi şi de furtuni. Iar tu trebuie să te pregăteşti nu numai pentru şcoală, ci şi pentru şcoala vieţii… Oriunde vei merge, oriunde vei fi, să nu uiţi niciodată rădăcinile tale, să nu uiţi de unde ai pornit, să nu uiţi învăţăturile strămoşilor, să nu uiţi limba, religia, rugăciunea mamei tale. Să fii copleşit mereu de adevărul frumosului, de puterea cuvântului. Fii întotdeauna un om corect, iubitor, răbdător. Fii un om care ştie să privească spre cer, spre stele, spre infinit. Corabia ta să-şi continue călătoria pământească, dar aceasta să fie veşnic luminată şi binecuvântată. Adio, dragul meu, dragii mei, cu bine.”
Elevii din clasa a 7-a şi-au luat rămas bun de la colegii mai mari cu poezii şi citate celebre despre menirea unui om, dorindu-le „zâmbet, mii de clipe fericite şi mult succes”, după care au fost predate traistele de absolvire pentru fiecare tânăr.
Valoarea prieteniilor, legăturilor omeneşti, a cunoştinţelor acumulate, a experienţelor dobândite au fost accentuate prin poeziile şi versurile interpretate de absolvenţi care şi-au exprimat recunoştinţa faţă de cei care i-au susţinut pe calea vieţii lor de până acum şi dorinţa să aibă parte de astfel de sprijin şi în viitor, când va trebui să dea dovadă de adevărata demnitate.
La încheierea programului literar-artistic, au fost premiaţi cei mai talentaţi tineri, premiul „Elevul excelent” fiind acordat pentru Isabela Boca şi Zsombor Baráth, iar elevele Viola Netea şi Nora Ruja au fost distinse cu premiile Fundaţiei „Pro discipulis”, înmânate de preşedinta fundaţiei Ana Rocsin Nagy. După ce au fost premiaţi absolvenţii pentru diferitele activităţi şi rezultate remarcabile, li s-a recunoscut munca excelentă şi învăţătoarei Eva Gomboş Ruja şi dirigintei clasei a opta Maria Rocsin Farkas.
Înainte ca familiile şi prietenii să felicite tinerii cu nenumăratele buchete de flori şi urări de bine, cei 23 de absolvenţi ai Şcolii generale româneşti din Jula şi-au luat rămas bun de la învăţătorii şi profesorii lor în cancelarie, unde pentru ultima oară au cântat împreună cântecul de adio „Să-mi cânţi cobzar, să-mi cânţi cu foc, să-mi cânţi de absolvire…”.
R.P.




Comentarii